Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: «Η πρώτη αγάπη», πικάντικη, με χιούμορ και όχι τόσο αθώα
[Η Καθημερινή]: «Η πρώτη αγάπη», πικάντικη, με χιούμορ και όχι τόσο αθώα

[Η Καθημερινή]: «Η πρώτη αγάπη», πικάντικη, με χιούμορ και όχι τόσο αθώα

Ενενήντα χρόνια ακριβώς πριν από το τωρινό ανέβασμά της στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στις 19 Μαΐου 1929, η «Πρώτη αγάπη» παρουσιαζόταν στο αθηναϊκό κοινό από τον εκλεκτό θίασο της Ολυμπίας Ριτσιάρδη-Καντιώτη στο θέατρο «Παπαϊωάννου». Η αισθηματική οπερέτα δύο πράξεων του Νίκου Χατζηαποστόλου έγινε δεκτή θετικά και οι κριτικοί σχολίασαν στις εφημερίδες της εποχής ότι μετά τους «Απάχηδες των Αθηνών», τη μεγαλύτερη επιτυχία του Μεσοπολέμου, ο συνθέτης βρήκε επιτέλους έναν νέο δημιουργικό δρόμο.

«Το 1928 ήταν σημαντική χρονιά για την ελληνική οπερέτα, καθώς δέχτηκε το δεύτερο κύμα επίδρασης από την αμερικανική τζαζ και υποδέχθηκε το τσάρλεστον», λέει ο θεατρολόγος Μανώλης Σειραγάκης, βαθύς γνώστης του ελαφρού μουσικού θεάτρου στη μεσοπολεμική Αθήνα. «Ο ίδιος ο Νίκος Χατζηαποστόλου είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη ότι “το τσάρλεστον αλλοιώνει το μουσικό αυτί”, αλλά ένα χρόνο αργότερα υπέκυψε στον συρμό και έβαλε ένα τσάρλεστον στο “Η πρώτη αγάπη”».

Η συγκεκριμένη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής, μια σύμπραξη με την ομάδα μουσικού θεάτρου «Ραφή» σε σκηνοθεσία Προμηθέα Αλειφερόπουλου και ενορχήστρωση-διασκευή Μιχάλη Παρασκάκη, είναι η δεύτερη του φετινού αφιερώματος στους «Θησαυρούς του ελληνικού ελαφρού μουσικού θεάτρου». Τόσο η ομάδα «Ραφή», δηλαδή οι λυρικές τραγουδίστριες Αναστασία Κότσαλη και Λητώ Μεσσήνη, όσο και οι άλλοι δύο βασικοί συντελεστές –ο Αλειφερόπουλος, γνωστός από τις συμμετοχές του στον κινηματογράφο, και ο Παρασκάκης, από τους πιο δραστήριους νέους συνθέτες σύγχρονης μουσικής και ιδρυτής του μουσικού συνόλου «Τέττιξ»– εγγυώνται ένα «φρέσκο» ανέβασμα, με ευαισθησία και άποψη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!