Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Πρόταση για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία
[Η Καθημερινή]: Πρόταση για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

[Η Καθημερινή]: Πρόταση για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ. Εντονο άρωμα πρόωρων εκλογών αναδίδει από χθες η τουρκική πολιτική σκηνή, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι εξετάζει σχετική πρόταση του συμμάχου της, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο επικεφαλής του εθνικιστικού MHP υποστήριξε ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές πρέπει να γίνουν στις 26 Αυγούστου, στην επέτειο της μάχης του Ματζικέρτ, αντί της προγραμματισμένης ημερομηνίας του Nοεμβρίου 2019.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, σημείωσε ότι το κυβερνών ΑΚΡ ουδέποτε έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά η πρόταση θα εξεταστεί. Η ανησυχία της τουρκικής κυβέρνησης είναι ότι δεν θα μπορέσει να συντηρήσει τους τρέχοντες ρυθμούς καλπάζουσας οικονομικής ανάπτυξης έως το 2019 και ως εκ τούτου έχει συμφέρον να επισπευσθούν οι εκλογές. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν συμφέρουσα και για τον Μπαχτσελί, ο οποίος εποφθαλμιά μια θέση στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «Λαϊκής Συμμαχίας» που έχει συνάψει με το ΑΚΡ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Κάποιοι παρατηρητές εκτίμησαν ότι οι πρόωρες εκλογές ίσως είναι μόνο βουλευτικές, δεδομένου ότι, ενώ όλος ο πολιτικός κόσμος συζητούσε την πρόταση Μπαχτσελί, ο Ερντογάν έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε «προεδρικές εκλογές το 2019».

Οι εκλογές θα γίνουν με σημαία τον εθνικισμό, δεδομένου ότι το «ευρωπαϊκό όραμα» της Τουρκίας έχει λάβει τέλος, όπως φάνηκε και από την τελευταία έκθεση του επιτρόπου αρμοδίου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!