Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 4 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 15 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Πρόσθετες προβλέψεις 5-6 δισ. λαμβάνουν οι τράπεζες για το 2017
[Η Καθημερινή]: Πρόσθετες προβλέψεις 5-6 δισ. λαμβάνουν οι τράπεζες για το 2017

[Η Καθημερινή]: Πρόσθετες προβλέψεις 5-6 δισ. λαμβάνουν οι τράπεζες για το 2017

Μεταξύ 5 και 6 δισ. ευρώ θα κυμανθούν οι πρόσθετες προβλέψεις που θα διενεργήσουν για τη χρήση του 2017 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της υιοθέτησης του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9.

Οι προβλέψεις αυτές θα επιβαρύνουν κατευθείαν τα κεφάλαια και δεν θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των τραπεζών. Επιπροσθέτως, το πλήγμα αυτό ουσιαστικά δεν θα ληφθεί υπόψη στο stress test που πραγματοποιεί η ΕΚΤ, καθώς οι εποπτικές αρχές έχουν δώσει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αποσβέσουν σε βάθος πενταετίας τη ζημία, με το 30% της επίπτωσης να αναγνωρίζεται τα πρώτα τρία χρόνια και το υπόλοιπο 70% θα βαρύνει τα εποπτικά κεφάλαια την τελευταία διετία. Με άλλα λόγια, σε ό,τι αφορά τα εποπτικά κεφάλαια –δηλαδή αυτά που η ΕΚΤ λογίζει ως κεφάλαια– δεν θα επηρεαστούν σχεδόν καθόλου από την υιοθέτηση του IFRS 9 και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των εγχώριων τραπεζών θα παραμείνουν στα πολύ υψηλά επίπεδα που βρίσκονται.

Σημειώνεται ότι με το IFRS 9 αλλάζει ο ορισμός της αθέτησης, δηλαδή του πότε ένα δάνειο χαρακτηρίζεται μη εξυπηρετούμενο, και γίνεται πιο αυστηρός και συγκεκριμένος, περιορίζοντας δραστικά τα περιθώρια διασταλτικής ερμηνείας από τις επιμέρους τράπεζες. Σε γενικές γραμμές, με τους νέους κανόνες όλα τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) θα θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιβάλλοντας την πλήρη κάλυψή τους με προβλέψεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!