Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
22 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
23 °C 5 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Προς μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ναυτιλίας
[Η Καθημερινή]: Προς μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ναυτιλίας

[Η Καθημερινή]: Προς μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ναυτιλίας

Στόχο για μεγάλη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ναυτιλίας αποφάσισε ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ). Τη συμφωνία χαιρετίζει και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), ως το πρώτο αλλά κρίσιμο βήμα προς την απεξάρτηση της ναυτιλίας από υδρογονάνθρακες. Η περιβαλλοντική επιτροπή του ΙΜΟ αποφάσισε την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της 72ης συνόδου της, έπειτα από δύο εβδομάδες έντονων και δύσκολων διαπραγματεύσεων, την «αρχική στρατηγική» που προβλέπει μείωση 50% των αερίων θερμοκηπίου έως το 2050 σε σύγκριση με το 2008, καθώς και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 40% μέχρι το 2030, στοχεύοντας με συγκεκριμένες προσπάθειες προς το 70% έως το 2050.

Η ΕΕΕ, ο αντιπροσωπευτικός φορέας της ελληνόκτητου ποντοπόρου, χαρακτηρίζει την εξέλιξη απόφαση-σταθμό που ευθυγραμμίζει τη συνδρομή της παγκόσμιας ναυτιλίας στην επιθυμούμενη μείωση αερίων ρύπων με τη Συμφωνία των Παρισίων.

Η στρατηγική αυτή προβλέπεται να οριστικοποιηθεί έως το 2023 και εκτιμάται πως ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση παγκόσμιων μέτρων που θα επιτρέψουν στη ναυτιλία να επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους. Ο ΙΜΟ, ο εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για τη θέσπιση διεθνών κανόνων στη ναυτιλία, εμφανίζεται να πέτυχε έναν ισορροπημένο, πολιτικό συμβιβασμό, ο οποίος είναι και λειτουργικός για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, δήλωσε πως «η απόφαση του ΙΜΟ αποτελεί ορόσημο για την παγκόσμια ναυτιλία και θα πρέπει να αναγνωριστεί και να γίνει σεβαστή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!