Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 5 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
13 °C 5 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Προς αύξηση συντάξεων, κατώτατου μισθού στην Τσεχία
[Η Καθημερινή]: Προς αύξηση συντάξεων, κατώτατου μισθού στην Τσεχία

[Η Καθημερινή]: Προς αύξηση συντάξεων, κατώτατου μισθού στην Τσεχία

Η Τσεχία έχει την οικονομική δυνατότητα να αυξήσει τις συντάξεις χωρίς να αντιμετωπίσει τις επόμενες δεκαετίες την κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα, δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας της χώρας, Γιάνα Μαλάτσοβα.

Απολαμβάνοντας ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, διαθέτοντας το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα, η τσεχική κυβέρνηση επιθυμεί να αφήσει πίσω της δεκαετίες πολιτικής συγκράτησης μισθών και συντάξεων ώστε να ενισχύσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας. Ο πολύ χαμηλός λόγος χρέους προς ΑΕΠ που έχει η Τσεχία επιτρέπει στην κυβέρνηση του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις να προχωρήσει όχι μόνο στην αύξηση των συντάξεων αλλά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού όπως και των μισθών στο Δημόσιο.

«Αν εξετάσουμε τις υπόλοιπες χώρες, δεν δαπανούμε τόσο πολλά (χρήματα) για συντάξεις και με βάση τις τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις εξακολουθούμε να έχουμε περιθώριο», είπε η ηλικίας 37 ετών υπουργός μιλώντας στο Bloomberg. Πρόσθεσε πως η αύξηση της φορολογίας θα ενισχύσει τους πόρους που διατίθενται για συντάξεις. Το 2016 η Τσεχία είχε διαθέσει περίπου τα 3/4 του 10,2% του ΑΕΠ που δαπανούν κατά μέσον όρο τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πληρωμή συντάξεων. Η Μαλάτσοβα επέκρινε χθες την ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα Εθνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο που είχε αποφανθεί ότι το πλουσιότερο πρώην κομμουνιστικό κράτος της Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει τη μοίρα της Ελλάδας αν αυξήσει τις συντάξεις στον βαθμό που θέλει να τις αυξήσει η κυβέρνηση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!