Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
18 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
17 °C 10 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Πρώην επικεφαλής τουρκικών ΕΔ: Yπό αμερικανικό έλεγχο το PKK
[Η Καθημερινή]: Πρώην επικεφαλής τουρκικών ΕΔ: Yπό αμερικανικό έλεγχο το PKK

[Η Καθημερινή]: Πρώην επικεφαλής τουρκικών ΕΔ: Yπό αμερικανικό έλεγχο το PKK

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο πρώην επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούγκ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν υπό τον έλεγχο τους το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το 1999, μετά τη σύλληψη του ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από τις τουρκικές αρχές.

«Θα σας το πω αυτό για πρώτη φορά», δήλωσε ο Ιλκέρ Μπασμπούγκ, θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί οι ΗΠΑ παρέδωσαν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία το 1999»;

«Την περίοδο αυτή, ο Οτσαλάν ήταν κάτω από τον έλεγχο και την προστασία των συριακών μυστικών υπηρεσιών. Και τον παίρνεις από τη Συρία και τον φέρνεις στην Τουρκία. Η οργάνωση απομακρύνθηκε από τον συριακό έλεγχο και πέρασε κάτω από τον αμερικάνικο», είπε χαρακτηριστικά ο Μπασμπούγκ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, αυτός υπήρξε ένας από τους κύριους λόγους που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν τον Κούρδο ηγέτη στην Άγκυρα.

«Μετά το 1999, βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ δίνουν μεγαλύτερο βάρος σε μία περισσότερο πολιτική λύση στο πρόβλημα του PKK. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος. Γιατί αν βάλεις τον Οτσαλάν σε μία τουρκική φυλακή, καθίσταται δύσκολο να υπάρξει πολιτική λύση στο πρόβλημα του PKK», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπασμπούγκ, το πρόβλημα αυτό δεν θα λυθεί ούτε μετά την πλήρη ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, καθώς οι ΗΠΑ από εκεί και ύστερα θα χρησιμοποιήσουν τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί συριακό παρακλάδι του PKK, εναντίον των καθεστώτων της Συρίας και του Ιράν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!