Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
8 °C 10 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Πριν το καταλάβω, έχω αποστηθίσει
[Η Καθημερινή]: Πριν το καταλάβω, έχω αποστηθίσει

[Η Καθημερινή]: Πριν το καταλάβω, έχω αποστηθίσει

ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
Μεταμορφώ(θ)εις
(ποιήματα)
εκδ. Πατάκη, σελ. 137

​​Ολγα Παπακώστα επιβεβαιώνει με τη δεύτερη συλλογή της όσα έδειξε ήδη στην πρώτη («όχι ακόμη Κάρμεν», 2012): είναι σαφώς αναγνωρίσιμη για το ιδιαίτερο ύφος και τον τόνο, με πνευματική ωριμότητα, καυστικό χιούμορ και στιχουργική χάρη. Και με κάτι ακόμη: μιαν έκδηλη θηλυκή διάσταση («θηλυκότητα» θα ήταν η σωστή λέξη αλλά έχει δυστυχώς επιβαρυνθεί), ιδιότητα που παρατηρούμε ευχάριστα και στην ποίηση άλλων σύγχρονων ποιητριών (σκέφτομαι κυρίως τη Φοίβη Γιαννίση), αλλά τείνουμε να την αντικαταστήσουμε μιλώντας κριτικά γι’ αυτήν, με την κάπως ξύλινη και ακατανόητη για τον μέσο νου «έμφυλη διάσταση».

Μολονότι ο αριθμός των ποιημάτων και στα δύο βιβλία είναι αρκετά μεγάλος (76 ποιήματα στην υπό συζήτηση συλλογή, 83 στην «Κάρμεν») και θα έμπαινε κανείς στον πειρασμό να προτείνει ένα αυστηρότερο ξεσκαρτάρισμα, μπορεί άφοβα να προταθεί η ανάγνωση της Παπακώστα και στον εντελώς αμύητο στα ποιητικά, χωρίς τον φόβο εκπτώσεων και ευκολιών.

Το νήμα που διέπει τη δεύτερη συλλογή της μας το προσφέρει με τα δύο «μότο» που προτάσσει, από το έργο των Tιμ Ετσελς και Οδυσσέα Ελύτη. Το συντομότερο, το ελυτικό, μπορούμε εδώ να το μνημονεύσουμε ακέραιο: «Ωστε έτσι λοιπόν! Αυτά που φανταστήκαμε υπήρξαν». («Αναφορά στον Ανδρέα Εμπειρίκο», 1980). Για την Παπακώστα είναι, κατά συνέπεια, σημαντικό να δείξει πως δεν υπάρχει σύνορο ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία, ανάμεσα στο γεγονός και στη σκέψη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!