Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Πράσινο φως από Κομισιόν στο νομοσχέδιο αποεπένδυσης της ΔΕΗ
[Η Καθημερινή]: Πράσινο φως από Κομισιόν στο νομοσχέδιο αποεπένδυσης της ΔΕΗ

[Η Καθημερινή]: Πράσινο φως από Κομισιόν στο νομοσχέδιο αποεπένδυσης της ΔΕΗ

Τον δρόμο για την κατάθεση του νομοσχεδίου σχετικά με την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον λιγνίτη και την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης των μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης άνοιξε χθες η Ε.Ε. Με απόφασή της έκρινε ότι η τροποποιημένη τελική εκδοχή των διαρθρωτικών μέτρων που υπέβαλε η Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου 2018 αντιμετωπίζει πλήρως την παράβαση που διαπίστωσε η Επιτροπή στην απόφασή της του 2008, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ελλάδας και τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιοποίησε χθες η Επιτροπή, και η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης, τα διαρθρωτικά μέτρα αποσκοπούν στην εξάλειψη των προνομίων που έχουν δημιουργηθεί από τα ειδικά δικαιώματα πρόσβασης που έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, ορίζουν ότι η ΔΕΗ θα προβεί σε αποεπένδυση όσον αφορά τις μονάδες της Μελίτης (συμπεριλαμβανομένης της αδειοδοτημένης μονάδας Μελίτη 2) και τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 που τροφοδοτούνται με λιγνίτη. Η αποεπένδυση θα περιλαμβάνει, επίσης, τους αναγκαίους εργαζομένους και τα αντίστοιχα ορυχεία λιγνίτη. Τα περιουσιακά στοιχεία που πρόκειται να εκχωρηθούν θα επιτρέψουν στους αγοραστές να ανταγωνίζονται άμεσα και πιο αποτελεσματικά στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά, οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ πρέπει να διαθέτουν πρόσβαση σε δυναμικότητα βασικού φορτίου, που στην Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον λιγνίτη, ιδίως κατά τις περιόδους εκτός αιχμής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!