Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Πούλιτζερ ειδικής μνείας στην Αρίθα Φράνκλιν
[Η Καθημερινή]: Πούλιτζερ ειδικής μνείας στην Αρίθα Φράνκλιν

[Η Καθημερινή]: Πούλιτζερ ειδικής μνείας στην Αρίθα Φράνκλιν

Toν τίτλο της πρώτης γυναίκας που βραβεύεται με Πούλιτζερ ειδικής μνείας για την «ανυπολόγιστη συνεισφορά της στην αμερικάνικη μουσική και κουλτούρα» κατέκτησε η Αρίθα Φράνκλιν ακριβώς οκτώ μήνες μετά τον θάνατο της, σε ηλικία 76 ετών. Η διάκριση εντάσσει τη βασίλισσα της σόουλ στην ελίτ των μόλις 12 μουσικών και συνθετών που έχουν βραβευθεί με ειδική μνεία από το Ιδρυμα Πούλιτζερ από το 1944 έως σήμερα – ανάμεσά τους, ο Σκοτ Τζόπλιν, ο Ντιουκ Ελινγκτον, ο Θελόνιους Μονκ, ο Τζον Κολτρέιν και ο Μπομπ Ντίλαν.

Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για τη συμπερίληψη περισσότερων γυναικών στη μέχρι πρότινος ανδροκρατούμενη ομάδα, κάτι που πιθανότατα θα χαροποιούσε την ίδια τη Φράνκλιν, καθότι είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της αγωνιζόμενη για την κατάργηση των διακρίσεων.

Αν και δεν αυτοπροσδιοριζόταν ως φεμινίστρια, η τραγουδίστρια, που είχε επανειλημμένως πέσει θύμα κακοποίησης και είχε μείνει έγκυος στο πρώτο παιδί της σε ηλικία μόλις 12 ετών, δεν δίσταζε ποτέ να εκφέρει ανοικτά την άποψή της, όπως όταν στάθηκε στο πλευρό της ακτιβίστριας Αντζελα Ντέιβις, που είχε χαρακτηριστεί «επικίνδυνη τρομοκράτισσα» από την κυβέρνηση του Ρίτσαρντ Νίξον. Το κομμάτι «A Natural Woman (You Make Me Feel Like)», που έγραψαν για τη Φράνκλιν η Κάρολ Κινγκ και ο Τζέρι Γκόφιν το 1967, δεν άργησε να γίνει σύμβολο του αγώνα για τη χειραφέτηση των μαύρων γυναικών, ενώ το ταυτισμένο με τη φωνή της «R.E.S.P.E.C.T» αποτέλεσε τον ανεπίσημο ύμνο του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Δεν νομίζω πως ήμουν καταλύτης για το γυναικείο κίνημα. Συγγνώμη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!