Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Πως είδε την 25η Μαρτίου η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη
[Η Καθημερινή]: Πως είδε την 25η Μαρτίου η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη

[Η Καθημερινή]: Πως είδε την 25η Μαρτίου η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη

Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, παρακολουθούσε με ενδιαφέρον, τα γεγονότα που εκτυλίσσονταν στα Γιάννενα. Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος ο Αλί Πασάς. Αποσπάσματα από την ιστορικά τεκμηριωμένη αναφορά του Αναστασίου Παπασταύρου, του δίτομο έργο του, ο «Αλί Πασάς, από λήσταρχος ηγεμόνας», δίνουν το στίγμα της ταραγμένης εκείνης εποχής.

Ευρωπαϊκή διπλωματία, Τύπος και Ιστορικές πηγές

«…Ο Αλί, τις δύσκολες ημέρες της πολιορκίας του, από τα στρατεύματα του Σουλτάνου, σε μία προσπάθεια για να συσπειρώσει τους πληθυσμούς του κράτους στο πλευρό του, αναζήτησε «Σύνταγμα», από την Κέρκυρα και την Ζάκυνθο, ακόμη και από τον καγκελάριο της Αυστρίας Klemens von Metternich, τον πλέον ακατάλληλο για το ζήτημα αυτό, αφού ήταν ο πιο δεσποτικός και αντιδημοκρατικός πολιτικής της Ευρώπης».

Τον Ιανουάριο του 1838, η σκωτσέζικη εφημερίδα Edinburg Magazine, δημοσίευσε το περιστατικό όπως ο ίδιος ο Metternich το διηγήθηκε. Ο Metternich, όταν άρχισε η τουρκική επίθεση εναντίον του Αλί, ζητούσε συνεχώς πληροφορίες από τους ανά την Ευρώπη πράκτορες του. Στα Βιενέζικα κρατικά αρχεία υπάρχει αρκετές τέτοιες εμπιστευτικές εκθέσεις.

Στις 21 Μαρτίου 1821 από το Ιάσιο της Ρουμανίας ένας πράκτορας τον πληροφορεί: «Ο Αλί Πασάς, καθώς λένε έδωκε το χέρι (στους έλληνες), βαφτίστηκε και πήρε το όνομα Αλέξανδρος η κατ ‘άλλους Κωνσταντίνος…».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!