Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Πώς ένα βίωμα εγγράφεται στην Ιστορία
[Η Καθημερινή]: Πώς ένα βίωμα εγγράφεται στην Ιστορία

[Η Καθημερινή]: Πώς ένα βίωμα εγγράφεται στην Ιστορία

«Αν η τέχνη είναι το έργο, η Ιστορία είναι η σκηνή. Το διάμεσο ανάμεσα στο έργο και τη σκηνή είναι ο άνθρωπος και ανάμεσα στην τέχνη και την Ιστορία το έργο». Το διάμεσο, μέσα από την πολιτιστική και εικαστική πραγματικότητα μιας από τις πλέον βάρβαρες περιόδους της δυτικής και πανανθρώπινης Ιστορίας, της δεκαετίας 1940-1950, ανιχνεύει στη νέα του έκθεση με τίτλο «Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα» το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Θα την εγκαινιάσουν την ερχόμενη Κυριακή (12.45 μ.μ.) δύο υπουργοί Εξωτερικών: ο δρ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ της Γερμανίας και ο Ελληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς, με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Το αμείωτο ενδιαφέρον της ιστορικής έρευνας για την περίοδο αυτή, οι μαρτυρίες και τα τεκμήρια που έρχονται διαρκώς στο φως, αλλά και τα ερωτήματα που θέτει η τέχνη για τις βιαιότητες, τη ζωή και τον θάνατο φέρνουν τον θεατή απέναντι σε ιστορικά γεγονότα που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν εκκρεμή, όπως η μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την περίπτωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Εργα ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφία, γλυπτική, αφίσες, γελοιογραφία, βίντεο, λευκώματα συνθέτουν το σκηνικό της ιστορικής περιόδου στους δύο ορόφους του ΜΜΣΤ.

Είναι μια σύνθετη έκθεση με πολλαπλές αφηγήσεις και αναγνώσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!