Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 0 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Πορνογραφία, Μπαλζάκ και «Τιτανικός»
[Η Καθημερινή]: Πορνογραφία, Μπαλζάκ και «Τιτανικός»

[Η Καθημερινή]: Πορνογραφία, Μπαλζάκ και «Τιτανικός»

ΠΑΡΙΣΙ. Σε δημοπρασία στο Παρίσι θα τεθεί μέσα στον Δεκέμβριο μία από τις μεγαλύτερες συλλογές από ιστορικές επιστολές, παρτιτούρες, σημειώματα και χειρόγραφα, συμπεριλαμβανομένου και του γνωστού έργου του Μαρκησίου ντε Σαντ «120 ημέρες των Σοδόμων».

Η ευρεία συλλογή έργων τέχνης αποτελεί κτήμα της γαλλικής εταιρείας «Αριστοφίλ», που ιδρύθηκε το 1990 και συγκέντρωσε χρηματικούς πόρους από επενδυτές και λάτρεις της τέχνης.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Ζεράρ Λεριτιέ είχε λάβει στο παρελθόν το προσωνύμιο «Ο βασιλιάς των χειρογράφων». Ωστόσο, η εταιρεία κήρυξε πτώχευση το 2015 έχοντας δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για περίπου 130.000 κομμάτια τέχνης. Το σύνολο της συλλογής βρίσκεται τώρα σε στάδιο ρευστοποίησης, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι χρόνων και θα χρειαστεί περίπου 200 δημοπρασίες, ώστε να αποφευχθεί ο κορεσμός της αγοράς. Τη διενέργεια της δημοπρασίας έχει αναλάβει ο οίκος δημοπρασίας Aguttes.

Το χειρόγραφο του Σαντ γράφτηκε σε 33 κομμάτια από ρολό παπύρου, ενόσω ο ίδιος ήταν φυλακισμένος στη Βαστίλλη το 1785. Ο Σαντ φρόντιζε να κρύβει το βιβλίο πίσω από μια πέτρα κάθε νύχτα, με αποτέλεσμα, όταν ο ίδιος βγήκε από τη φυλακή το 1789, αυτό να μείνει κρυμμένο στον τοίχο και να διασωθεί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!