Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Το «πολύτιμο» δώρο Χριστιανόπουλου και Μέγα στο ΑΠΘ
[Η Καθημερινή]: Το «πολύτιμο» δώρο Χριστιανόπουλου και Μέγα στο ΑΠΘ

[Η Καθημερινή]: Το «πολύτιμο» δώρο Χριστιανόπουλου και Μέγα στο ΑΠΘ

«Η συλλεκτική μανία είναι πραγματικά μια αρρώστια. Υπάρχουν συλλέκτες οι οποίοι λειτουργούν σαν τον Σκρουτζ. Με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο αποφασίσαμε ότι αυτό είναι λάθος. Η συλλογή πρέπει να βγει στον κόσμο. Η δωρεά μας προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ας γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Οι συλλογές μετά θάνατον ή πετιούνται στα σκουπίδια, απ’ όπου τις μαζεύουν οι παλαιοπώλες, ή εξαφανίζονται».
Κάπως έτσι περιέγραψε ο συλλέκτης Γιάννης Μέγας το σκεπτικό της απόφασης που είχε λάβει από κοινού με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο (ψευδώνυμο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη), προ μίας δεκαετίας, να δωρίσουν τον συλλεκτικό τους θησαυρό σε μια βιβλιοθήκη. Επέλεξαν τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο πληροφόρησης του ΑΠΘ –τη μεγαλύτερη πανεπιστημιακή στην Ελλάδα και τη δεύτερη σε μέγεθος στη χώρα μετά την Εθνική με 1.500.000 τεκμήρια–, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό «την εμπιστοσύνη τους στην alma mater».
Ο Ντίνος Χριστανόπουλος, δυστυχώς, δεν ήταν χθες στην υπογραφή του συμφωνητικού για την αποδοχή της δωρεάς. Προβλήματα υγείας δεν του επιτρέπουν μετακινήσεις. Ηταν όμως μια ιστορική για το Πανεπιστήμιο στιγμή, ένα «πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός υψίστης σημασίας και συμβολισμού» η «γενναιόδωρη και μεγαλόψυχη χειρονομία των Μέγα και Χριστιανόπουλου», επισήμαναν ο πρύτανης Περικλής Μήτκας και τα μέλη της επιτροπής Βιβλιοθήκης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!