Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Politico: Οι τέσσερις λόγοι που οδηγούν τους Ευρωπαίους στις κάλπες
[Η Καθημερινή]: Politico: Οι τέσσερις λόγοι που οδηγούν τους Ευρωπαίους στις κάλπες

[Η Καθημερινή]: Politico: Οι τέσσερις λόγοι που οδηγούν τους Ευρωπαίους στις κάλπες

Την πιθανή αύξηση της πόλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του 2019 σημειώνει το περιοδικό Politico, επισημαίνοντας ότι τα κεντρικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κεντροαριστερών, των κεντροδεξιών και των φιλελεύθερων κομμάτων, αγωνίζονται να διατηρήσουν την πλειοψηφία των 376 εδρών.

Ποιά είναι όμως τα βασικά ζητήματα που διακυβεύονται στις ευρωεκλογές και ποιοί οι λόγοι που οδηγούν τους πολίτες στις κάλπες; Αναγνωρίζοντας δε, ότι από τους 400 εκατομμύρια Ευρωπαίους που έχουν δικαίωμα ψήφου, το συντριπτικό ποσοστό αναμένεται να προσέλθει στις ευρωκάλπες έχοντας πολύ διαφορετικά ζητήματα στο μυαλό τους, το Politico παρουσιάζει τα τέσσερα διακυβεύματα των φετινών εκλογών.

1. Μετανάστευση και το μέλλον της Ευρώπης

Κανένα ζήτημα δεν έχει ταράξειτην ευρωπαϊκή πολιτική περισσότερο τα τελευταία χρόνια από το ζήτημα της μετανάστευσης. Αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για να πάρει η Βρετανία το δρόμο του διαζυγίου της με την Ε.Ε. αλλά και της ανόδου του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη εξακολουθούν να αγωνίζονται, ώστε να βρεθεί συμφωνία και να υπάρξει μια απάντηση.

Μετά από δεκαετίες προόδου, η ΕΕ κινδυνεύει να διαλυθεί, σημειώνει το Politico. «Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει και οι διαιρέσεις διευρύνονται μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, φιλελεύθερων και μη».

Το ευρωκοινοβούλιο έχει κυριαρχηθεί από έναν συνασπισμό κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων από το 1979 που τα μέλη του άρχισαν να εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία. Ωστόσο, αυτό αποτελεί πρόβλημα, όπως γράφει ο Economist, για τους ευρωσκεπτικιστές – που αναμένεται, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, να καταλάβουν την τέταρτη θέση στο νέο ευρωκοινοβούλιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!