Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
26 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
18 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Η πνευματική βιογραφία ενός πολιτικού διανοουμένου
[Η Καθημερινή]: Η πνευματική βιογραφία ενός πολιτικού διανοουμένου

[Η Καθημερινή]: Η πνευματική βιογραφία ενός πολιτικού διανοουμένου

TONY JUDT
Σκέψεις για τον εικοστό αιώνα
μτφρ.: Ελένη Αστερίου
εκδ. Αλεξάνδρεια

Παρά τις όποιες εξαιρέσεις (Λ. Αλτουσέρ, «Το μέλλον διαρκεί πολύ», Σ. Ζόνταγκ, «Ημερολόγια» κ.ά.), συχνά οι αυτοβιογραφίες των διανοουμένων εδραιώνουν την πεποίθηση ότι οι «στοχασμοί γύρω από τη φθαρμένη ζωή» (Αντόρνο) δεν είναι πάντοτε ισοδύναμοι με τον στοχασμό γύρω από τη φθαρτή ζωή (του βιογραφούμενου).

Στις εξαιρέσεις συγκαταλέγεται το τελευταίο βιβλίο του Τόνι Τζαντ (Tony Judt), που υλοποιείται με την πολύτιμη συμβολή του Τίμοθι Σνάιντερ (Timothy Snyder), ισότιμου συνομιλητή, αρωγού και μάρτυρα του δραματικού τέλους του «δάσκαλου». Πρόκειται για μια «πνευματική ιστορία» του μεταπολεμικού κόσμου, αλλά και μία intellectual biography, που θυμίζει, μακρινά έστω, τις «Συνομιλίες με τον Γκαίτε», του Γιόχαν Πέτερ Εκερμαν, καθώς «δάσκαλος» (Τζαντ) και «μαθητής» (Σνάιντερ) συναντώνται και συνδιαλέγονται υπό δύσκολες και επώδυνες συνθήκες, αποτέλεσμα μιας «αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης», στην οποία θα υποκύψει ο Τζαντ.

Στον ηθικισμό

Ηδη στα «Περιεχόμενα» καταγράφονται οι σταθμοί της (πνευματικής) ζωής του εβραϊκής καταγωγής διανοουμένου, αλλά και η εναλλαγή των «εθνικών ταυτοτήτων» του στα 62 χρόνια πορείας και περιπλάνησης που θα καλύψει από τη Γηραιά Αλβιώνα μέχρι τη Νέα Γη, με σημαντικούς ενδιάμεσους σταθμούς (Ισραήλ, Γαλλία).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!