Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Πληθωρική ερμηνεία της Κρατικής στη «Συμφωνία των Αλπεων»
[Η Καθημερινή]: Πληθωρική ερμηνεία της Κρατικής στη «Συμφωνία των Αλπεων»

[Η Καθημερινή]: Πληθωρική ερμηνεία της Κρατικής στη «Συμφωνία των Αλπεων»

Στις 25 Μαΐου στην αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» δόθηκε η ευκαιρία σε σπουδαστές της ακαδημίας νέων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών να συνεργαστούν με την ορχήστρα. Εύλογα διερωτάται κανείς σχετικά με το μέλλον αυτών των νέων σε μια χώρα που δυσκολεύεται να συντηρήσει τρεις, όλες κι όλες, κρατικές ορχήστρες: η πολιτεία δεν παρέχει την απαραίτητη στήριξη και το κοινό, εκκωφαντικά απόν, μοιάζει στην πλειονότητά του να προσέρχεται προκειμένου να δει διάσημους μουσικούς, παρά για να ακούσει μουσική.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά σε ένα κράτος χωρίς ουσιαστική μουσική παιδεία, στο οποίο επιπλέον η κλασική μουσική, ως «δυτική» και «αστική», έχει πολεμηθεί από την ίδρυσή του; Ακόμα και το κρατικό ραδιόφωνο εκπέμπει πλέον μόνο περιστασιακά κλασική μουσική, ανάμεσα σε πλήθος εκπομπών λόγου και άλλων ειδών «ποιοτικής» μουσικής. Τελειωτικό χτύπημα δόθηκε μέσα από την άποψη που καλλιεργήθηκε και επικράτησε από τη Μεταπολίτευση και μετά, πως δεν υπάρχουν είδη μουσικής: η μουσική είναι μία, καλή και κακή. Ετσι, με έντεχνο τρόπο και βολικές συνοπτικές διαδικασίες εξισώθηκε ο Μπαχ με τραγουδοποιούς και δημοφιλείς βάρδους. Καρπός αυτής της πεποίθησης είναι η σημερινή πραγματικότητα.

Δεν εκπλήσσει, επομένως, που η Κρατική, χωρίς προσκεκλημένο διάσημο αστέρα, εμφανίστηκε μπροστά στο λιγοστό πιστό κοινό της και στους συγγενείς των περίπου τριάντα παιδιών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!