Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Πλήγμα στην αγορά στέγης
[Η Καθημερινή]: Πλήγμα στην αγορά στέγης

[Η Καθημερινή]: Πλήγμα στην αγορά στέγης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στον αποκλεισμό μόνιμων κατοίκων από την αγορά στέγης και στη «μετάλλαξη» συνοικιών σε όλη την Ευρώπη οδηγεί η εκρηκτική αύξηση των ενοικιάσεων μικρής διάρκειας μέσω ιστοσελίδων όπως η Airbnb, σύμφωνα με την οργάνωση Corporate Europe Observatory.

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες των δημοτικών αρχών πολλών ευρωπαϊκών πόλεων να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο συναντούν προσκόμματα, εξαιτίας της εύνοιας που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη «συνεργατική οικονομία».

Σε μελέτη που δημοσιεύεται αυτό τον μήνα, με τίτλο UnfairBnB (Αδικο Airbnb), η οργάνωση Corporate Europe Observatory με έδρα τις Βρυξέλλες επισημαίνει: «Η Airbnb προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την επιρροή της μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για να αποφύγει τη φορολογία και τη ρύθμιση».

Παρότι η Airbnb ιδρύθηκε ως «κοινότητα» ερασιτεχνών οικοδεσποτών, προσφέροντας δωμάτια ή προσωρινά κενές κατοικίες σε ταξιδιώτες, αναπτύχθηκε ραγδαία μετά το 2014.

Η Airbnb διαθέτει σήμερα 20.500 διευθύνσεις στο Βερολίνο, 18.500 στη Βαρκελώνη, 61.000 στο Παρίσι και 19.000 στο Αμστερνταμ. Πολλά από τα διαμερίσματα ενοικιάζονται όλο τον χρόνο, περιορίζοντας την αγορά στέγης σε μεγαλουπόλεις που αντιμετωπίζουν σημαντική στεγαστική κρίση.

«Παρότι υπάρχουν ακόμη συνταξιούχοι που ενοικιάζουν δωμάτια στο σπίτι τους για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, τα περισσότερα διαμερίσματα Airbnb ανήκουν πια σε μεσιτικά γραφεία. Η οικονομία αυτή δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί “συνεργατική” με κανέναν τρόπο», λέει ο συντάκτης της έρευνας Κένεθ Χορ.

Η Airbnb αρνείται ότι η δραστηριότητά της επηρεάζει τα ενοίκια. Δήμοι σε όλη την Ευρώπη, όμως, λαμβάνουν μέτρα στήριξης της στεγαστικής αγοράς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!