Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
19 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Πλεόνασμα – έκπληξη για το 2016
[Η Καθημερινή]: Πλεόνασμα – έκπληξη για το 2016

[Η Καθημερινή]: Πλεόνασμα – έκπληξη για το 2016

Στην περιοχή του 3,8%-4,1% του ΑΕΠ κινήθηκε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Το ακριβές μέγεθος ανακοινώνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ και αναμένεται να επικυρώσει τη Δευτέρα η Eurostat. Ο στόχος του προγράμματος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.
Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν χθες ότι –αντίθετα με τους ισχυρισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου– λιγότερο από 1 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5% του ΑΕΠ από το μέγεθος αυτό έχει υπολογιστεί ότι είναι προσωρινού χαρακτήρα. Μεταξύ των προσωρινών μέτρων που επηρέασαν θετικά το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2016 είναι το μέρισμα 300 εκατ. ευρώ της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς και η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των καυσίμων, λόγω δημιουργίας στοκ, ενόψει της αύξησης του ΕΦΚ. Μάλιστα, σημειώνεται ότι και φέτος θα υπάρξει υψηλό μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, επηρεάζοντας θετικά το πρωτογενές πλεόνασμα.
Αντίθετα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι πάνω από το μισό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, δηλαδή περίπου 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, οφείλεται σε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα και όχι σε διατηρήσιμες διαρθρωτικές αλλαγές. Υπό αυτή την έννοια, το Ταμείο αμφισβητεί ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μετά είναι εφικτός και υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.
Για τον ακριβή προσδιορισμό του πλεονάσματος που θα ανακοινωθεί σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανταλλαγή στοιχείων με τη Eurostat μέχρι την τελευταία στιγμή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!