Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Πλαστικό, «φονιάς» φαλαινών
[Η Καθημερινή]: Πλαστικό, «φονιάς» φαλαινών

[Η Καθημερινή]: Πλαστικό, «φονιάς» φαλαινών

Οι ελληνικές θάλασσες κρύβουν πολύ περισσότερους θησαυρούς από όσους φανταζόμαστε. Το τυχαίο και αναπάντεχο συναπάντημα με ένα ζευγάρι δελφινιών σε κάποιο ταξίδι, μπορεί να μας γεμίζει χαρά και να ανοίγει παράθυρα σε έναν άγνωστο κόσμο που βρίσκεται κάτω από το νερό. «Οι ελληνικές θάλασσες παρουσιάζουν έναν απρόσμενο πλούτο, μια ξεχωριστή βιοποικιλότητα, σε ό,τι αφορά τα είδη κητωδών», λέει στην «Κ» ο Αλέξανδρος Φραντζής, επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος». Κητώδη είναι τα δελφίνια, οι φάλαινες, οι φυσητήρες, οι φώκαινες και μερικά ακόμη, συγγενικά τους είδη.

Κι όμως (και) αυτός ο πλούτος απειλείται. «Τα κητώδη δεν είναι σε καλή κατάσταση. Καθώς είναι κορυφαίοι θηρευτές μέσα στη θάλασσα, αποτελούν έναν από τους δείκτες της περιβαλλοντικής υγείας των θαλασσών, εκφράζοντας τελικά τη συνολική περιβαλλοντική υποβάθμισή τους. Οι απειλές αυξάνονται, όπως για παράδειγμα η αυξημένη κυκλοφορία των πλοίων και εν γένει σκαφών, καθώς και η ηχορρύπανση που αναπτύσσεται. Η σύγκρουση με σκάφος αποτελεί βασική αιτία θανάτου για τους φυσητήρες. Η προοπτική εξορύξεων στην ευρύτερη περιοχή δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία», σημειώνει ο κ. Φραντζής.

Επιπλέον, το κοινό δελφίνι δυσκολεύεται να βρει τροφή λόγω της μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων, ενώ το ζωνοδέλφινο έχει πληγεί εδώ και δύο δεκαετίες από έναν ιό. Σύμφωνα με ερευνητές, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ζωνοδέλφινου συνδέεται με τη ρύπανση από τα PCBs (τύπος χλωριωμένου αρωματικού υδρογονάνθρακα, που έχει απαγορευθεί πλέον, αλλά είχε μεγάλη χρήση και ανιχνεύεται στο περιβάλλον).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!