Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Πίσω από τον μύθο του Γιαννούλη Χαλεπά
[Η Καθημερινή]: Πίσω από τον μύθο του Γιαννούλη Χαλεπά

[Η Καθημερινή]: Πίσω από τον μύθο του Γιαννούλη Χαλεπά

Υπάρχει ένα δημοσιογραφικό κείμενο του Ζαχαρία Παπαντωνίου με τίτλο «Ο μεταλογικός Χαλεπάς», στο οποίο ο λογοτέχνης παραθέτει μερικές σκέψεις πάνω στο έργο του μεγάλου γλύπτη.

Ηταν την εποχή που ο Γιαννούλης Χαλεπάς έβγαινε από το σκοτάδι της απομόνωσης και της δυστυχίας, ενώ οι νεωτεριστές καλλιτέχνες του Μεσοπολέμου τού απέδιδαν τις τιμές που αναλογούσαν σε μια κορυφαία μορφή της νεοελληνικής γλυπτικής. Ομως ήδη είχε υποστεί τη μεταμόρφωση που προκάλεσαν η μοναξιά και η ψυχική ασθένεια στην προσωπικότητα και στη δουλειά του.

Ο δημιουργός της «Κοιμωμένης», που αντλούσε την έμπνευσή του από τον ρομαντισμό και τα κλασικά θέματα, δεν υπήρχε πια. Αν και δεν εγκατέλειψε ποτέ ξανά τη γλυπτική μέχρι τα γηρατειά του, το ύφος του άλλαξε. «Τι έγινε μέσα στο πνεύμα του;» αναρωτιόταν τότε ο Παπαντωνίου. «Τι απόμεινε μετά την καταστροφή; Τι γεννήθηκε;».

Εξαιτίας της φτώχειας και της άτυχης ζωής του, ο Γιαννούλης Χαλεπάς παραμένει –ογδόντα χρόνια μετά τον θάνατό του– ένα πρόσωπο μυστηριώδες και τραγικό. Κάποιες φορές, η θλιμμένη ιστορία του μένει στη μνήμη μας περισσότερο από το έργο του. Το γεγονός αυτό τρέφει τον μύθο του αθώου «σαλού» που τόσο συγκινεί, αλλά τον αδικεί ως καλλιτέχνη. Ποιος ήταν λοιπόν στην πραγματικότητα ο Γιαννούλης Χαλεπάς; Ποιες ήταν οι καταβολές και το περιβάλλον στο οποίο γαλουχήθηκε ένας από τους μεγάλους της νεότερης ελληνικής τέχνης; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά η έκθεση «Γιαννούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο», που εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του ΠΙΟΠ στην Τήνο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!