Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Πίσω από το σκάνδαλο της VW
[Η Καθημερινή]: Πίσω από το σκάνδαλο της VW

[Η Καθημερινή]: Πίσω από το σκάνδαλο της VW

Oταν, την άνοιξη του 2013, μία ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της δυτικής Βιρτζίνια εξόπλισε τρία αυτοκίνητα με μετρητές εκπομπών καυσαερίων και κατευθύνθηκε προς τους αυτοκινητοδρόμους της Καλιφόρνιας, κανένας τους δεν υποψιαζόταν πως η εργασία τους θα συνέβαλλε στην αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δύο χρόνια αργότερα, υπό καθεστώς πίεσης και αφού όλες οι απόπειρες συγκάλυψης είχαν αποτύχει, η διοίκηση της VW αναγκάστηκε να παραδεχθεί το προφανές: Οτι οι μηχανικοί της είχαν εγκαταστήσει σε ντιζελοκίνητα οχήματα ειδικό λογισμικό, που περιόριζε την εκπομπή οξειδίων του αζώτου κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών ελέγχων. Ετσι, τα αυτοκίνητα εμφανίζονταν να πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις της αμερικανικής νομοθεσίας χωρίς να κάνουν συμβιβασμούς στην απόδοση, διότι σε συνθήκες καθημερινής οδήγησης ο μηχανισμός αντιρρυπαντικού ελέγχου υπολειτουργούσε.

H αποκάλυψη οδήγησε σε διώξεις ορισμένων στελεχών στην Αμερική και, πιο πρόσφατα, στην επιβολή προστίμου ενός δισ. ευρώ στη VW από τα γερμανικά δικαστήρια. Μέχρι στιγμής, ο τέως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάρτιν Βίντερκορν, έχει καταφέρει να αποφύγει τη δίωξη καθώς η γερμανική νομοθεσία δεν επιτρέπει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Πολύπλευρη ιστορία

Ο δημοσιογράφος των New York Times Τζακ Γιούινγκ αναγνώρισε εξαρχής το σκάνδαλο VW ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και πολύπλευρες ιστορίες που είχε συναντήσει στην πολυετή επαγγελματική του πορεία. «Σχετίζεται πρωτίστως με την επιχειρηματική διαφθορά και τις πρακτικές που εξωθούν, κατά τ’ άλλα, ειλικρινείς και ικανούς υπαλλήλους στην παρανομία», λέει στην «Κ» ο ρεπόρτερ και συγγραφέας του βιβλίου «Σκάνδαλο Volkswagen», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!