Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
25 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 8 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Ποιος θα αποφασίσει να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών;
[Η Καθημερινή]: Ποιος θα αποφασίσει να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών;

[Η Καθημερινή]: Ποιος θα αποφασίσει να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών;

Οι απειλές που έχουν εκτοξεύσει ο πρόεδρος Τραμπ και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχουν δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στην περίπτωση προληπτικής πυρηνικής επίθεσης από τις ΗΠΑ.

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Εάν ο πρόεδρος θέλει να επιτεθεί, η στρατιωτική ηγεσία δεν έχει πολλές επιλογές. Είτε θα υλοποιήσει την απόφαση είτε πρέπει να παραιτηθεί.

Διαδικασίες για τη χρήση

Οι διαδικασίες που διέπουν τη χρήση της πυρηνικής ισχύος υφίστανται εδώ και δεκαετίες, αλλά επανέρχονται στην επικαιρότητα μετά τις προειδοποιήσεις Τραμπ ότι θα αντιδράσει στις απειλές της Βόρειας Κορέας με τρόπο που δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα.

Οταν η Κορέα απάντησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προληπτικής επίθεσης κατά της νήσου Γκουάμ, ο Τραμπ ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους αρνούμενος να αφαιρέσει από το πλέγμα των πιθανών αντιδράσεων της Ουάσιγκτον το ενδεχόμενο δικής της προληπτικής επίθεσης.

Στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Αμυνας Τζιμ Μάτις και Εξωτερικών Ρεξ Τιλερσον, έχουν επιχειρήσει να κινηθούν κατευναστικά, αν και ταυτόχρονα προειδοποιούν τη Βόρεια Κορέα ότι εάν προχωρήσει σε επίθεση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια καταστροφική απάντηση. Ωστόσο, οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι εναπόκειται στον ίδιο τον πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τη ρητορική που αυτός θεωρεί σωστή ως αρχηγός του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!