Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Ποιοι πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος και ποιοι εξαιρούνται
[Η Καθημερινή]: Ποιοι πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος και ποιοι εξαιρούνται

[Η Καθημερινή]: Ποιοι πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος και ποιοι εξαιρούνται

Από το 2011 που θεσπίστηκε το τέλος επιτηδεύματος με τον νόμο 3986, και το οποίο επιβαρύνει τους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με την προϋπόθεση ότι τηρούν βιβλία Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, ενώ έχουν εκδοθεί δεκάδες ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Με στόχο την ενημέρωση των υπόχρεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε χρηστικό οδηγό όπου παρέχονται σημαντικές πληροφορίες και κυρίως ποιοι εξαιρούνται και ποιοι μπορούν να εξαιρεθούν. Σημειώνεται ότι πρόσφατα με εγκύκλιό της η φορολογική διοίκηση προχώρησε στην απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για μία πενταετία για τους επαγγελματίες που προχωρούν σε έναρξη διαφορετικού επαγγέλματος.

1. Ποιοι είναι υπόχρεοι σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος;

Υπόχρεοι σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος είναι οι επιτηδευματίες, φυσικά και νομικά πρόσωπα και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ (νυν τήρηση αρχείων με το απλογραφικό ή διπλογραφικό σύστημα).

2. Στα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα επιβάλλεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος;

Το τέλος επιτηδεύματος δεν επιβάλλεται στα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου).

3. Πώς βεβαιώνεται το τέλος επιτηδεύματος;

Για τα φυσικά πρόσωπα, από το οικονομικό έτος 2012 και μετά, το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Για τα νομικά πρόσωπα, το οικονομικό έτος 2014 και από το φορολογικό έτος 2014 και επόμενα, το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!