Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Πέθανε ο σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν
[Η Καθημερινή]: Πέθανε ο σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν

[Η Καθημερινή]: Πέθανε ο σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν

Ο τσέχος σκηνοθέτης Ζαν Τόμας Φόρμαν, γνωστός ως Μίλος Φόρμαν πέθανε σε ηλικία 86 ετών στις ΗΠΑ, έπειτα από σύντομη ασθένεια, «έχοντας γύρω του την οικογένειά του και τους πιο στενούς φίλους του» όπως δήλωσε η σύζυγός του Μαρτίνα, στο τσεχικό πρακτορείο CTK.

Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1932, στο Κασλάβ της Τσεχοσλοβακίας όπου ζούσε και εργαζόταν μέχρι το 1968.

Ο πατέρας του ήταν καθηγητής και πέθανε το 1944 στο Μπούχενβαλντ, αφού συνελήφθη να διανέμει απαγορευμένα βιβλία κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, ενώ η μητέρα του πέθανε στο Άουσβιτς το 1943.

Έτσι, κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Φόρμαν έζησε σε σπίτια συγγενών του, ενώ αργότερα ανακάλυψε ότι ο βιολογικός του πατέρας ήταν ένας Εβραίος αρχιτέκτονας, επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο φοίτησε στο δημόσιο σχολείο, Κολέγιο του βασιλιά Γεωργίου στη λουτρόπολη Ποντεμπράντι, ενώ αργότερα σπούδασε σεναριογραφία στην Ακαδημία Τεχνών εκτέλεσης της Πράγας.

Ο Φόρμαν σκηνοθέτησε αρκετές τσέχικες κωμωδίες στην Τσεχοσλοβακία τη δεκαετία του ’60, όπως «Οι Έρωτες Μιας Ξανθιάς» (1964), «Φωτιά… πυροσβέστες» και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος του τσεχοσλοβάκικου κινηματογράφου που εκφράστηκαν κατά του καθεστώτος της πρώην Τσεχοσλοβακίας.

Ωστόσο, λίγο πριν το 1968 και την στρατιωτική εισβολή των συμμάχων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία που έβαλε τέλος στην «Άνοιξη της Πράγας», ο Φόρμαν έφυγε για τις ΗΠΑ μέσω Γαλλίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!