Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Περισσότερες μετοχές αγοράζει το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας
[Η Καθημερινή]: Περισσότερες μετοχές αγοράζει το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας

[Η Καθημερινή]: Περισσότερες μετοχές αγοράζει το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας

Να αυξήσει το μερίδιο των μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του από το 60% στο 75% και να πουλήσει ομόλογα που κατέχει σχεδιάζει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας. Παράλληλα οι οικονομολόγοι του ταμείου, που έχει περιουσία 860 δισ. δολάρια, προβλέπουν ότι η απόδοση των επενδύσεών τους θα κυμανθεί κάτω από το 3% την επόμενη δεκαετία.

Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, το οποίο επιβλέπει τη λειτουργία του κρατικού επενδυτικού ταμείου, συνέστησε χθες την επένδυση 130 δισ. δολαρίων επιπλέον σε μετοχές, με στόχο την αύξηση της ετήσιας απόδοσης στο 2,5% την ερχόμενη δεκαετία και στο 3,5% την ερχόμενη τριακονταετία. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας, αν δεν υπάρξει αύξηση της επένδυσης σε μετοχές, τότε οι επενδύσεις του ταμείου θα είναι 2,1% και 2,6% στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα. Το ταμείο προέβλεψε ότι η ετήσια απόδοση των ομολόγων θα είναι μόλις 0,25% την ερχόμενη δεκαετία, ενώ η απόδοση των μετοχών θα είναι 3% με βάση συντηρητικό υπολογισμό.

Την τελική απόφαση για την επενδυτική στρατηγική του κρατικού ταμείου θα λάβει το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας. Το προηγούμενο διάστημα, επιτροπή που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση είχε συστήσει την αύξηση του μεριδίου των μετοχών που κατέχει το ταμείο, προβλέποντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το πολύ χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού και ο ασθενικός ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορίσουν την απόδοση των επενδύσεων του ταμείου σε λίγο παραπάνω από το 2% τις επόμενες δεκαετίες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!