Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
11 °C 11 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 3 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Καθημερινή]: Περικύκλωση βλέπει η Αγκυρα
[Η Καθημερινή]: Περικύκλωση βλέπει η Αγκυρα

[Η Καθημερινή]: Περικύκλωση βλέπει η Αγκυρα

Ως παραδοσιακό σχέδιο «περικύκλωσης» της Τουρκίας γίνεται αντιληπτό το σενάριο που βρέθηκε να κοσμεί τις σελίδες της υπαγόμενης στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, που θα αφήσει την Αγκυρα εκτός Ανατολικής Μεσογείου. Η νευρικότητα της Αγκυρας είναι εμφανής ήδη από την περασμένη Τετάρτη, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συμφώνησαν στην Κρήτη –στο πλαίσιο της τριμερούς με την Κυπριακή Δημοκρατία– την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο, ώστε να διευθετηθούν οι τεχνικές δυσκολίες που εμποδίζουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκε μια υπερπτήση της νησίδας Παναγιά, και μια ανάλογη επαναλήφθηκε και σήμερα, μάλιστα από εκπαιδευτικό αεροσκάφος της τουρκικής αεροπορίας.

Ωστόσο, όπως καταδεικνύεται και από το δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ», το πρόβλημα της οριστικοποίησης της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, είναι κατά βάση γεωπολιτικό και εστιάζεται στην Τουρκία.

«Στρίμωγμα»

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «εισβολή από την Κρήτη» και «στρίμωγμα» της Τουρκίας στη Μεσόγειο, προκειμένου να μην έχει πρόσβαση στη λεκάνη και τους υδρογονάνθρακές της. Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται σειρά από χάρτες οι οποίοι «αποκαλύπτουν» τους σχεδιασμούς Αθήνας – Καΐρου, ενώ περιγράφουν την Ελλάδα να καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο από ό,τι της αναλογεί, ακόμη και εις βάρος της Λιβύης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!