Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Περαιτέρω μείωση τζίρου λόγω υψηλού ΦΠΑ αναμένουν τα σούπερ μάρκετ
[Η Καθημερινή]: Περαιτέρω μείωση τζίρου λόγω υψηλού ΦΠΑ αναμένουν τα σούπερ μάρκετ

[Η Καθημερινή]: Περαιτέρω μείωση τζίρου λόγω υψηλού ΦΠΑ αναμένουν τα σούπερ μάρκετ

Περαιτέρω μείωση των πωλήσεων αναμένουν το α΄ εξάμηνο του 2017 σε σύγκριση με το β΄ εξάμηνο του 2016 τόσο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και οι προμηθευτές τους. Οι περισσότεροι, και συγκεκριμένα το 48%, εκτιμούν ότι η μείωση θα κυμανθεί από 2% έως 4%, ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό, 14%, που προβλέπει μείωση των πωλήσεων άνω του 5%. Αύξηση των πωλήσεων, πάντως, «βλέπει» μόνον το 11%. Η εκτίμηση έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει όσα αναφέρουν επιχειρηματίες του κλάδου και ερευνητές της αγοράς, ότι δηλαδή το 2017 δεν έχει ξεκινήσει θετικά.
Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία έρευνα τάσεων που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σε στελέχη αλυσίδων σούπερ μάρκετ και προμηθευτών των λεγόμενων ταχυκίνητων αγαθών (πρόκειται για τα αγαθά που καταναλώνονται συχνά και αποτελούν βασικά είδη πρώτης ανάγκης).
Οι λιανέμποροι εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από τους προμηθευτές, καθώς μείωση των πωλήσεων «βλέπει» το 66% έναντι 55%, που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στους προμηθευτές.
Βασικότερο πρόβλημα, καθώς οδηγεί σε αύξηση τιμών, χωρίς αντίστοιχη αύξηση των περιθωρίων κέρδους, μιας και προκαλεί τελικά κάμψη της κατανάλωσης, αποτελεί για τον κλάδο ο υψηλός ΦΠΑ. Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα του υψηλού ΦΠΑ, αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα για το 68% των ερωτηθέντων, ακολουθούν η μείωση πωλήσεων με 52%, η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες με 40% και η γραφειοκρατία και πολυνομία για το 34%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!