Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Πενιχρές αυξήσεις μισθών δέκα χρόνια μετά την κρίση του 2008
[Η Καθημερινή]: Πενιχρές αυξήσεις μισθών δέκα χρόνια μετά την κρίση του 2008

[Η Καθημερινή]: Πενιχρές αυξήσεις μισθών δέκα χρόνια μετά την κρίση του 2008

Η αναιμική αύξηση μισθών είναι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα στις αγορές εργασίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι χαμηλόμισθοι, παρατηρεί ο ΟΟΣΑ στη φετινή έκθεσή του για τις προοπτικές της απασχόλησης. Είναι ένα δυσάρεστο φαινόμενο που εντείνει την εισοδηματική ανισότητα και τροφοδοτεί το κλίμα δυσαρέσκειας, στιγματίζοντας την παγκοσμιοποίηση και δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την επέλαση του λαϊκισμού.

Ο ΟΟΣΑ αποδίδει τη στασιμότητα των μισθών στη μείωση της παραγωγικότητας και στον χαμηλό πληθωρισμό. Αλλά, τονίζει στην έκθεση, αρνητικό ρόλο έχει διαδραματίσει η αύξηση της προσωρινής εργασίας και της μερικής απασχόλησης. Αρνητικός παράγοντας στην αποδυνάμωση των μισθών είναι, επίσης, ο αποκλεισμός των ανειδίκευτων εργαζομένων από την καινοτομία. Παραδόξως, η μεγαλύτερη αύξηση των μισθών καταγράφεται μόνον στο 1% των υψηλότερα αμειβόμενων.

Στα τέλη του 2017, οι μισθοί στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν μόνον κατά το ήμισυ, συγκριτικά με ό,τι ίσχυε πριν από δέκα χρόνια. Το β΄ τρίμηνο του 2007, όταν η ανεργία κινούνταν σε ανάλογα επίπεδα με τα σημερινά, οι μισθοί είχαν αυξηθεί κατά 5,8%, αντί του χαμηλού 3,2% το δ΄ τρίμηνο του 2017. Σε ορισμένες χώρες που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοπιστωτική κρίση καταγράφηκε πτώση των πραγματικών μισθών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Ιταλία και η Ισπανία, όπου η πτώση της ανεργίας αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της προσωρινής εργασίας και της μερικής απασχόλησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!