Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Πασχαλινός Μπαχ και γαλλική συμφωνική μουσική
[Η Καθημερινή]: Πασχαλινός Μπαχ και γαλλική συμφωνική μουσική

[Η Καθημερινή]: Πασχαλινός Μπαχ και γαλλική συμφωνική μουσική

Στα «Κατά Ιωάννην Πάθη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ επανήλθαν οι μουσικοί της Καμεράτας υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Πριν από τέσσερα χρόνια τα είχαν παρουσιάσει Μεγάλη Δευτέρα (βλ. «Κ» 11.5.2014), φέτος τα ερμήνευσαν την Κυριακή των Βαΐων, 1η Απριλίου, στην πρώην αίθουσα «Φίλων της Μουσικής». Μαζί τους το φωνητικό σύνολο Capella di Atene, προετοιμασμένο από την Αθανασία Κυριακίδου, και τέσσερις μονωδοί: η υψίφωνος Φανή Αντωνέλου, η μεσόφωνος Χρυσάνθη Σπιτάδη, ο Ισπανός τενόρος Χουάν Σάντσο και ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς. Μεμονωμένες φράσεις αποδόθηκαν από μέλη του φωνητικού συνόλου αλλά και από τον Ιάσονα Μαρμαρά, του οποίου η βασική συνεισφορά στη συγκεκριμένη συναυλία ήταν από το τσέμπαλο.

Προγενέστερα των «Κατά Ματθαίον Παθών», τα «Κατά Ιωάννην» πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1724 και επί ένα τέταρτο του αιώνα αναθεωρούνταν από τον συνθέτη. Οι σκέψεις του έχουν αποτυπωθεί σε τρεις (τουλάχιστον) εκδοχές: η τελευταία τοποθετείται το 1749, αλλά καμία από τις τέσσερις δεν μπορεί να θεωρηθεί «οριστική».

Παρότι σχετικά εξοικειωμένοι με τη μουσική του Μπαχ αλλά και με αυτήν των συγκεκριμένων «Παθών», χρειάστηκε σχεδόν ολόκληρο το πρώτο μέρος του έργου μέχρι οι μουσικοί της Καμεράτας να βρουν τον βηματισμό τους. Η υπέροχη πρώτη άρια της μεσοφώνου έμοιαζε σαν να εκτελείται το βράδυ της συναυλίας για πρώτη φορά και δεν αρκούσε η ωραία φωνή της Χρυσάνθης Σπιτάδη προκειμένου να αναπληρώσει την αμηχανία στον συντονισμό και στη στυλιστική αβεβαιότητα. Υπήρχε μια διάχυτη αίσθηση περιορισμένης προετοιμασίας, η οποία προσδιόρισε το αποτέλεσμα: Ειδικά στις άριες, τα διάφορα όργανα που αναλάμβαναν σολιστικό ρόλο, είτε μόνα είτε συνομιλώντας με κάποιο άλλο όργανο, εμφάνιζαν θέματα ορθοτονίας περισσότερο συχνά απ’ ό,τι θα περίμενε κάποιος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!