Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Παράθυρο ένταξης στο QE «βλέπει» η Barclays
[Η Καθημερινή]: Παράθυρο ένταξης στο QE «βλέπει» η Barclays

[Η Καθημερινή]: Παράθυρο ένταξης στο QE «βλέπει» η Barclays

Η συμφωνία του Eurogroup βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος γύρω από την Ελλάδα και αφήνει ένα παράθυρο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο (QE), εκτιμά η Barclays.

Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, αν και είναι πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μακροπρόθεσμα, η θετική τάση στο κλίμα της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, και θα ενισχυθεί εάν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο, όπως εκτιμά, έχουν πλέον αυξηθεί και υπάρχει ενδεχόμενο να συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 26 Ιουλίου, αν και το παράθυρο είναι αρκετά μικρό.

Η Barclays υπενθυμίζει πως υπάρχουν τρεις όροι ώστε να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE: να υπάρχει περιθώριο για αγορές, τα ομόλογα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΕΚΤ και η ΕΚΤ πρέπει να ικανοποιηθεί με την τροχιά της βιωσιμότητας του χρέους. Ο πρώτος όρος τηρείται εδώ και καιρό, έτσι, η απόφαση θα βασιστεί στους άλλους δύο όρους. Το βασικό ερώτημα είναι αν η ΕΚΤ θα διατηρήσει το waiver, δηλαδή, εάν θεωρήσει ότι η συμφωνία είναι ισοδύναμη με ένα κανονικό πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά τον τρίτο όρο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι μεσοπρόθεσμα το χρέος είναι βιώσιμο, ενώ υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις μακροπρόθεσμα. Ολα θα εξαρτηθούν από τα εάν το DSA της ΕΚΤ είναι παρόμοιο με εκείνο του ΔΝΤ.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας έως και 520 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο με βάση τον σημερινό ρυθμό των 30 δισ. ευρώ μηνιαίων αγορών, και 260 εκατ. ευρώ τον μήνα με βάση τον ρυθμό των 15 δισ. ευρώ μηνιαίων αγορών που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!