Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
11 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Η παραγωγή bitcoins αναμένεται να απορροφήσει την περισσότερη ενέργεια της Ισλανδίας
[Η Καθημερινή]: Η παραγωγή bitcoins αναμένεται να απορροφήσει την περισσότερη ενέργεια της Ισλανδίας

[Η Καθημερινή]: Η παραγωγή bitcoins αναμένεται να απορροφήσει την περισσότερη ενέργεια της Ισλανδίας

Χώρα της πράσινης ενέργειας η Ισλανδία, καλύπτει σχεδόν το 100% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως από γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Εσχάτως έχει προσελκύσει στο έδαφός της την εξαιρετικά ενεργοβόρο βιομηχανία των «ορυχείων bitcoin». Μέχρι στιγμής, η δραστηριότητα αυτού του κλάδου, η σύνδεση δηλαδή υπολογιστών με το παγκόσμιο δίκτυο του bitcoin και η επαλήθευση των συναλλαγών μεταξύ χρηστών του κρυπτονομίσματος δεν έχει αποφέρει κέρδη στη μικρή νησιωτική χώρα. Τώρα, όμως, ένας πολιτικός ρίχνει την ιδέα και ίσως η Ισλανδία εξετάσει σύντομα την προοπτική να φορολογήσει τα κέρδη από τα bitcoins που παράγονται στην επικράτειά της.

Στην πλειονότητά τους οι περίπου 340.000 κάτοικοί της παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στα κρυπτονομίσματα όπως και γενικότερα απέναντι στις παράτολμες επενδύσεις, ιδιαιτέρως μετά το 2008 και την κατάρρευση του τραπεζικού τους συστήματος. Και όμως η δραστηριότητα σχετικά με την «εξόρυξη» των bitcoin στην Ισλανδία έχει τόσο πολύ αυξηθεί, ώστε αναμένεται να καταναλώσει φέτος περισσότερη ενέργεια απ’ όση θα καταναλώσουν όλα τα νοικοκυριά της. Σύμφωνα με τον κ. Γιόχαν Σνόρι Σιγκουρμπέργκσον, επικεφαλής της εταιρείας ενέργειας Hityaveita Sudurnesja, η κατανάλωση ενέργειας στα «ορυχεία bitcoin» στη χώρα θα υπερβεί φέτος τα 840 γιγαβάτ. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία του εκτιμά ότι η συνολική κατανάλωση των ισλανδικών νοικοκυριών θα κυμανθεί φέτος γύρω στα 700 γιγαβάτ. «Πριν από τέσσερις μήνες δεν θα μπορούσα να το προβλέψω, αλλά τώρα αυξάνεται η δραστηριότητα η σχετική με το bitcoin», τόνισε χθες και προσέθεσε ότι εταιρεία του κλάδου τού ζήτησε να αγοράσει 18 μεγαβάτ. Ετσι, ο κ. Σιγκουρμπέργκσον προειδοποιεί πως αν η χώρα επιχειρήσει να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα επενδυτών ή εταιρειών που θέλουν να εγκαταστήσουν τα σχετικά κέντρα στη χώρα, τότε δεν θα μείνει ηλεκτρική ενέργεια για τις ανάγκες των κατοίκων της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!