Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Καθημερινή]: Παπαδήμος: Οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής
[Η Καθημερινή]: Παπαδήμος: Οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής

[Η Καθημερινή]: Παπαδήμος: Οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής

Το περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής που απαιτείται για την έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης ο Λουκάς Παπαδήμος, στην ομιλία του στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών για το τρέχον έτος. Ο κ. Παπαδήμος μίλησε επίσης για τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έχει παραμείνει εγκλωβισμένη στην κρίση και πήρε θέση στο ζήτημα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων της χώρας.
Οπως είπε, «η δημοσιονομική πολιτική περιορίζεται από τη δέσμευση της χώρας να επιτευχθούν τα προβλεπόμενα στο τρίτο πρόγραμμα πρωτογενή πλεονάσματα. Μακροπρόθεσμα, τα όρια της δημοσιονομικής πολιτικής θα εξαρτηθούν από τη μελλοντική συμφωνία με τους θεσμούς και τους εταίρους για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους». Ο κ. Παπαδήμος τόνισε: «Αυτά τα όρια –δηλαδή τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα– πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να αμβλυνθούν σημαντικά», μέσω πιο «ουσιαστικής ελάφρυνσης» του χρέους. Σημείωσε ωστόσο ότι οι περιορισμοί δεν πρόκειται να εξαλειφθούν.
Οι τρεις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, για τον πρώην πρωθυπουργό, είναι η εμβάθυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η αντιμετώπιση των δυσχερειών του τραπεζικού συστήματος και μέτρα για την άμεση τόνωση της ζήτησης. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι απαιτούνται «πάνω απ’ όλα βαθύτερες και ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στις αγορές όσο και στους θεσμούς», ανέφερε ότι είναι επιτακτικής σημασίας η αντιστροφή της εκροής καταθέσεων και η επιθετική διαχείριση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, ώστε να επιτευχθεί «η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τον κύριο κορμό του παραγωγικού τομέα της οικονομίας» και πρότεινε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη δυνατότητα συνδρομής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!