Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Και πάλι σκηνές στους καταυλισμούς
[Η Καθημερινή]: Και πάλι σκηνές στους καταυλισμούς

[Η Καθημερινή]: Και πάλι σκηνές στους καταυλισμούς

Στήνει και πάλι σκηνές στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες στέγασης των ανθρώπων που έφτασαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα, τόσο στα νησιά που διαθέτουν hotspot όσο και στον Εβρο, ενώ στην ενδοχώρα «ιδρύονται» συνεχώς νέα κέντρα φιλοξενίας. Ειδικά τον Απρίλιο, η αύξηση των αφίξεων ήταν κατακόρυφη, αφού μέσα σε ένα μήνα 6.632 μετανάστες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Από την αρχή του χρόνου έως τις 6 Μαΐου έφθασαν στη χώρα 16.478 μετανάστες/πρόσφυγες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εκ των οποίων οι 7.103 εισήλθαν από τον Εβρο και οι 9.375 στα νησιά: Τρία νέα κέντρα φιλοξενίας άνοιξαν ήδη για να φιλοξενήσουν τους νεοαφιχθέντες, ενώ τα hotspots στα νησιά έχουν τριπλάσιο του προβλεπόμενου πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις ομάδων πολιτών στα νησιά, ακόμα και αν δεν αντικατοπτρίζουν τη στάση όλου του πληθυσμού, καταδεικνύουν πως η υπομονή των τοπικών κοινωνιών έχει φτάσει στα όριά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μήνες ομάδα πολιτών έχει εγκαταστήσει φυλάκιο, έξω από τη ΒΙΑΛ, στο ΚΥΤ στη Χίο (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης), όπου πολίτες φυλούν βάρδιες όλο το 24ωρο για να εμποδίσουν την επέκταση της δομής.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσπάθησε να εγκατασταθεί σε διπλανό οικόπεδο ώστε να μπορέσει να προσφέρει υγειονομική φροντίδα στον πληθυσμό (οι ΓΧΣ αρνούνται να δραστηριοποιηθούν εντός των hotspots, αντιδρώντας στην τακτική του γεωγραφικού αποκλεισμού που εφαρμόζεται), οι «φύλακες» κάλεσαν την αστυνομία για να εμποδίσουν την προσπάθεια.

Επέκταση δομών

Iδιαίτερη ανησυχία προκαλεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις Βρυξέλλες, η μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Προς το παρόν, ωστόσο, η κυβέρνηση επενδύει στη διπλωματία με τη γειτονική χώρα και στην ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου μέσω του σχετικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, για να επιτύχει την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μείωση των ροών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!