Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Το πακέτο παροχών ανησύχησε τους επενδυτές
[Η Καθημερινή]: Το πακέτο παροχών ανησύχησε τους επενδυτές

[Η Καθημερινή]: Το πακέτο παροχών ανησύχησε τους επενδυτές

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών προκάλεσαν οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, σε αντίθεση με όσα προεξοφλούσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος στο Ζάππειο ότι οι αγορές δεν θα αντιδράσουν αρνητικά στις ανακοινώσεις, καθώς, όπως είπε, συναντιέται «πολύ συχνά» με αυτές. Οι επενδυτές είναι ξεκάθαρο πλέον πως ανησυχούν για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο αυτών των μέτρων και κυρίως για την «εγγύηση» των πλεονασμάτων με 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» ασφαλείας, και έτσι προτίμησαν να απέχουν από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μέχρι να υπάρξει περισσότερη ορατότητα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10% στις 743,01 μονάδες, ο τζίρος «ανέβασε» ταχύτητα και διαμορφώθηκε στα 63,9 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 4% ήταν οι απώλειες για τις τράπεζες.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο 2,8%, στο 3,441%, και απομακρύνθηκε από τα χαμηλά 14 ετών και το 3,285%, στο οποίο είχε βρεθεί τον Απρίλιο. Στο 2,36% με άνοδο 4,5% διαμορφώθηκε η απόδοση του 5ετούς, μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του 2,171% που είχε επίσης σημειώσει τον Απρίλιο, ενώ η απόδοση του ομολόγου λήξης Φεβρουαρίου 2025 (πρώην 7ετές) διαμορφώθηκε στο 2,7% με άνοδο της τάξεως των 6 μονάδων βάσης.

«Η επιδείνωση της αγοράς των ελληνικών ομολόγων οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, που περιλαμβάνουν το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς και στο γενικότερα αρνητικό περιβάλλον στις διεθνείς αγορές», επισημαίνει στην «Κ» διαχειριστής βρετανικού fund που έχει θέσεις σε ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αν και τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για νέα έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο το αμέσως επόμενο διάστημα δεν έχουν αλλάξει, η επιδείνωση του κλίματος και η αβεβαιότητα –εάν επιμείνουν– μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση της νέας έκδοσης, καθώς οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές μπορεί να θέσουν τους ελληνικούς τίτλους εκτός των ραντάρ τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!