Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Ορκίστηκε η κυβέρνηση στη Φινλανδία
[Η Καθημερινή]: Ορκίστηκε η κυβέρνηση στη Φινλανδία

[Η Καθημερινή]: Ορκίστηκε η κυβέρνηση στη Φινλανδία

ΕΛΣΙΝΚΙ. Πρωθυπουργός της Φινλανδίας ορκίστηκε, χθες, ο 56χρονος επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντι Ρίνε, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της χώρας τον Απρίλιο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συνδικαλιστής εξασφάλισε 111 ψήφους από τις 200 της Βουλής για να σχηματίσει κυβέρνηση. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος Σάουλι Νινίστο αποδέχθηκε την παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού και επικεφαλής του Κεντρώου Κόμματος Γιούχα Σιπίλα, προτού διορίσει επίσημα τον Ρίνε στην πρωθυπουργία. Κατά της νέας κυβέρνησης ψήφισαν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Ρίνε φιλοδοξεί να ηγηθεί κεντροαριστερής συμμαχίας πέντε κομμάτων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Εκτός από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Κεντρώους, ο κυβερνητικός συνασπισμός περιλαμβάνει τους Πράσινους, την Αριστερή Συμμαχία και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα της Φινλανδίας, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της σουηδικής μειονότητας της χώρας. Η νέα κυβέρνηση απολαμβάνει ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, με 117 βουλευτές επί συνόλου 200.

Παρ’ όλα αυτά, το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να αντιμετωπίσει πιέσεις από το εσωτερικό του όσο και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών και το συντηρητικό κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού. Το Κόμμα των Φινλανδών του ευρωσκεπτικιστή Γιούσι Χάλοαχο διαθέτει μία μόλις έδρα λιγότερη από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ποσοστό 58% των υπουργών της νέας κυβέρνησης θα είναι γυναίκες, ενώ η ηλικία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου κυμαίνεται μεταξύ 31 και 61 ετών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!