Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Εις το όνομα του πατρός Ζακ Λακάν
[Η Καθημερινή]: Εις το όνομα του πατρός Ζακ Λακάν

[Η Καθημερινή]: Εις το όνομα του πατρός Ζακ Λακάν

SIBYLLE LACAN
Un pere – Puzzle
εκδ. Folio, σελ. 106

Για τον Λακάν έχουν γραφεί πολλά βιβλία. Πέρα από τις επίσημες βιογραφίες (η Ελισάβετ Ρουντινέσκο έχει κάνει σημαντική δουλειά όπως και για τον Φρόιντ), έχουν γραφεί βιβλία για την προσωπικότητα και την προσωπική ζωή αυτού του ιδιοφυούς και πολύ σημαντικού για τον 20ό αιώνα Γάλλου ψυχαναλυτή από ασθενείς του (Πιερ Ρέι, «Συναντήσεις με τον Λακάν», εκδόσεις Κέδρος), από ανθρώπους που εργάστηκαν για εκείνον (Μαρία Πιερράκου «Η πληκτρού» του Λακάν, εκδ. Εστία) καθώς και από συντρόφους του (Κατρίν Μιγιό «Η ζωή με τον Λακάν», εκδόσεις Κέλευθος). Και αυτά φυσικά είναι μόνον ενδεικτικά των όσων έχουν γραφεί και ειπωθεί για εκείνον.

Εγραψε πριν από αρκετά χρόνια ένα μικρό βιβλιαράκι και η κόρη του Sibylle, στα ελληνικά θα την ονομάζαμε Σίβυλλα. Το 2013 η Σιμπίλ Λακάν πέθανε παίρνοντας ισχυρή δόση χαπιών. Ηταν ήδη 73 ετών. Είχε προηγηθεί ο θάνατος της πρώτης του κόρης Καρολίν το 1973, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Στη ζωή βρίσκεται μόνον ο γιος του Τιμπό, γεννημένος το 1938, ενώ και η κόρη του από τον δεύτερο γάμο του, Ζουντίθ, γεννημένη το 1941, πέθανε πριν από δύο χρόνια, το 2017.

Η Σιμπίλ δεν γεννιέται μέσα από ένα πάθος. Oπως λέει η ίδια στο βιβλίο της, με τον σιβυλλικό τίτλο «Eνας πατέρας παζλ» (το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, αλλά όχι στα ελληνικά), ήταν ήδη ένα παιδί απόγνωσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!