Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
18 °C 15 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Ολυμπία Φράγκου-Ψυχοπαίδη, κορυφαία μορφή της ελληνικής μουσικολογίας
[Η Καθημερινή]: Ολυμπία Φράγκου-Ψυχοπαίδη, κορυφαία μορφή της ελληνικής μουσικολογίας

[Η Καθημερινή]: Ολυμπία Φράγκου-Ψυχοπαίδη, κορυφαία μορφή της ελληνικής μουσικολογίας

Μια προσωπικότητα υψηλού κύρους αναχώρησε τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, ήρεμα, διακριτικά, όπως ακριβώς ζούσε. Μας αιφνιδίασε όλους. Είμαι βέβαιη ότι θα την αναζητούμε συχνά στο εξής στον μουσικό χώρο γενικά, στην επιστήμη που υπηρετούσε ειδικότερα.

Η Ολυμπία Φράγκου-Ψυχοπαίδη γεννήθηκε σε καλλιεργημένο περιβάλλον, στον Βόλο το 1944. Ξεκίνησε να μελετά πιάνο νήπιο ακόμα. Στα 14 ανακάλυψε τον Μπετόβεν κι άρχισε να σκέπτεται πάνω στη μουσική του και πίσω από τις νότες. Μετά τη Νομική Αθηνών συνέχισε σπουδές στη φιλοσοφία, τη μουσικολογία και τις κοινωνικές επιστήμες, μαθήτρια των Χ. Σνέντελμπαχ, Πίτερ Καν, Λούντβιχ Φίνσερ και βεβαίως του Τεοντόρ Αντόρνο, στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης (1967-1974).

Για τους φίλους ήταν η Ολυ, ένας βαθυστόχαστος νους με καρδιά παιδιού, έτοιμη να μοιραστεί, να συμπράξει. Οταν ο Κοσμάς Ψυχοπαίδης και η Ολυ, αυτό το σφιχτοδεμένο ζευγάρι, επέστρεψαν στην Ελλάδα, τίποτε δεν ήταν δεδομένο για το επιστημονικό της μέλλον εδώ. Κάποια στιγμή, η μουσικολογία έδειξε την πρόθεσή της να εγκαταστήσει το σπιτικό της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε λίγο χρόνο να αποφασίσει η Ολυ να διεκδικήσει πανεπιστημιακή έδρα. Αντιδρούσε σχολαστικά. Ελεγε ότι δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για την ελληνική μουσική ζωή και ούτε καν την ψυχολογία των νέων ανθρώπων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!