Τρίτη, 23 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Καθημερινή]: Oδεύει προς τον ΕSM το αίτημα πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ
[Η Καθημερινή]: Oδεύει προς τον ΕSM το αίτημα πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ

[Η Καθημερινή]: Oδεύει προς τον ΕSM το αίτημα πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ

Με την υποβολή, εντός των επόμενων ημερών, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), του αιτήματος για πρόωρη εξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ δρομολογείται από την κυβέρνηση μια σειρά «θετικών» ειδήσεων ενόψει των ευρωεκλογών, που αναμένεται να κορυφωθούν μετά το Πάσχα με ένα νέο μέτρο «ελάφρυνσης», όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού προχθές το βράδυ στον ΑΝΤ1.

Δεν είναι τυχαίο το ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προχθές το πρωί, μίλησαν για ύπαρξη «δημοσιονομικού χώρου» που θα επιτρέψει έναν γύρο παροχών.

«Πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης από δω και πέρα», είπε ο πρωθυπουργός, που ανέφερε ότι μετά την επίσκεψή του στην Κίνα την προσεχή εβδομάδα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και το οικονομικό επιτελείο, ώστε να εξετάσουν «με απόλυτη ασφάλεια, τι μπορούμε να δώσουμε, όχι ως προεκλογικό αντίδωρο, αλλά ως μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης».

Δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές ή κοινωνικά επιδόματα, ωστόσο, δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό, πέραν ενός ποσού 199 εκατ. ευρώ, αφού υπολογίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει στο 3,6%, αντί του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ. Στις εκτιμήσεις των θεσμών τα περιθώρια είναι μηδενικά. Αλλωστε και στο παρελθόν, στα μνημονιακά χρόνια, η διαπίστωση της ύπαρξης ή μη υπερπλεονασμάτων γινόταν στο τέλος της χρονιάς και όχι από το Πάσχα, όπως σχεδιάζει να το κάνει τώρα ο πρωθυπουργός.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!