Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
10 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 0 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Η νοσηλεία που έγινε ποίηση
[Η Καθημερινή]: Η νοσηλεία που έγινε ποίηση

[Η Καθημερινή]: Η νοσηλεία που έγινε ποίηση

Μια διάγνωση με πυώδη πνευμονία, μια εγχείρηση και μια δεκαήμερη νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης μπορούν να γεννήσουν και ποίηση. Ο Πάρις Πετρίδης δημιούργησε μία σειρά φωτογραφιών, σαν ένα χρονικό ασθενείας, με τη διαφορά ότι το νοσοκομείο έγινε μια σκηνή προβολής με νεκρές φύσεις, με σιωπηλές φιγούρες και με έντονα φορτισμένους και νοηματοδοτημένους χώρους, πυκνούς σε συμβολισμό μέσα στην κλινική ακινησία τους.

Μια επιλογή από αυτό το χρονικό με τίτλο «Ατομικό Αναμνηστικό» έγινε λεύκωμα και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αγρα» και University Studio Press, με τις φωτογραφίες, καρέ καρέ, να χτίζουν μια αίσθηση γλυκού και αναπόφευκτου εγκλεισμού, με ενδοσκόπηση, παρατήρηση, υπόγειο χιούμορ και σαρκασμό. «Υπήρξα τυχερός μέσα στην ατυχία μου», λέει ο Πάρις Πετρίδης, που σημειώνει ότι η εμπειρία της νοσηλείας του υπήρξε «εξαιρετική». Ηταν μια εμπειρία που δεν την περιμένεις, «σε βρίσκει κατάστηθα. Και στην περίπτωσή μας κυριολεκτικά». Ηταν Αύγουστος του 2015, το νοσοκομείο δεν είχε πολύ κόσμο, και αν και πολλές στιγμές ήταν επώδυνες, γεννήθηκε η καταπληκτική ευκαιρία για μια σχεδόν αυθόρμητη και βιωματική φωτογράφιση. «Με μια μικρή μηχανή, και ένα τρόπο “ανεπίσημο”», ο Πάρις Πετρίδης διέσωσε αυτό το δεκαήμερο νοσηλείας μετουσιώνοντάς το σε ένα χρονικό μιας μοναχικής και βουβής κάμερας.

Οι ακτινογραφίες των πνευμόνων με τη μαυρόασπρη διαφάνειά τους έχουν πάρει θέση στο λεύκωμα σαν αυλαία αρχής και τέλους και ενδιάμεσα σαν μέσα από μία αψίδα δείσδυσης σε έναν κόσμο που χρήζει αποκρυπτογράφησης, οι έγχρωμες φωτογραφίες από τους θαλάμους, τους ασθενείς, τον δίσκο του πρωινού, τις πτέρυγες, το χειρουργείο, τα εσωτερικά φυτά, το «Μάθημα Ανατομίας» του Ρέμπραντ και μια βυζαντινή Παναγιά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!