Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
8 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Νέο προσχέδιο προϋπολογισμού ζήτησε από Ιταλία το Eurogroup
[Η Καθημερινή]: Νέο προσχέδιο προϋπολογισμού ζήτησε από Ιταλία το Eurogroup

[Η Καθημερινή]: Νέο προσχέδιο προϋπολογισμού ζήτησε από Ιταλία το Eurogroup

Mε τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Eυρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup ζήτησαν από τον Ιταλό ομόλογό τους Τζοβάνι Τρία να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του 2019 και να τον υποβάλει πριν από την προθεσμία, στις 13 Νοεμβρίου, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ίδιος, όμως, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να αλλάξουν οι βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού. Προσέθεσε, πάντως, ότι η Ρώμη προσδοκά μείωση του δημοσίου χρέους του 130% του ΑΕΠ, λόγω της αναθέρμανσης στην οικονομία, την οποία προβλέπει ο προϋπολογισμός. Οι συμμετέχοντες στο Eurogroup εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει συνεργασία και εποικοδομητικός διάλογος Ρώμης – Βρυξελλών. Ιταλός αξιωματούχος έκανε λόγο για προσπάθειες της κυβέρνησης συνασπισμού να επέλθει συμβιβασμός με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτός ο συμβιβασμός αφορά περισσότερο την άμβλυνση των πιέσεων στα ιταλικά ομόλογα, ενώ ο αξιωματούχος δεν έθιξε το πώς θα γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο μερών.

Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του 2019 επειδή παραβιάζει κατάφωρα τους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Δεν προβλέπει περιστολή του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, αλλά αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος λόγω υψηλότερων κοινωνικών δαπανών και αύξηση του δανεισμού. Ηδη, όμως, η Ιταλία έχει ένα υπέρογκο χρέος στο 130% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά εκείνο της Ελλάδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!