Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
33 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
30 °C 10 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Νέο ελπιδοφόρο τεστ για καρκίνο
[Η Καθημερινή]: Νέο ελπιδοφόρο τεστ για καρκίνο

[Η Καθημερινή]: Νέο ελπιδοφόρο τεστ για καρκίνο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Απλή εξέταση αίματος, την οποία δημιούργησε επιστημονική ομάδα, αποδεικνύεται ικανή να μεταμορφώσει τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο, βοηθώντας να παραταθεί η ζωή των ασθενών ή ακόμη και να σωθούν πολλοί από αυτούς.

Η εξέταση, την οποία ανέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών (IRC) του Λονδίνου, επιλέγει ποιοι άνδρες είναι κατάλληλοι να λάβουν τη φαρμακευτική ουσία olaparib, η οποία διακόπτει την ανασύσταση ασθενών κυττάρων.

Η νέα εξέταση, που αποτελεί «υγρή βιοψία» (λιγότερο παρεμβατική από ό,τι η βιοψία ιστών), εντοπίζει επίσης τα πρώτα σημάδια αντίστασης στο olaparib και παρακολουθεί την εξέλιξη του καρκίνου σε βάθος χρόνου. Το olaparib ανήκει σε νέα κατηγορία φαρμάκων, γνωστών ως αναστολέων PARP.

Ο καθηγητής Γιόχαν ντε Μπόνο λέει: «Η μελέτη μας αναγνωρίζει για πρώτη φορά τις γενετικές μεταβολές, οι οποίες επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη να αποκτήσουν αντοχή στο σκεύασμα olaparib».

Τα δεδομένα της μελέτης επέτρεψαν να αναπτύξουν ισχυρό «τρία σε ένα» τεστ, το οποίο θα μπορεί στο μέλλον να βοηθάει τους ιατρούς να επιλέγουν θεραπευτική αγωγή, να ελέγχουν εάν αυτή είναι αποτελεσματική και να παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου σε βάθος χρόνου.

Η νέα εξέταση μπορεί να έχει κρίσιμο αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, αλλά και να ανοίξει τον δρόμο χρήσης «φαρμάκων ακριβείας» και σε ασθενείς με άλλα είδη καρκίνου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!