Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: «Νέο χρήμα» 20 δισ. μετά τη χαλάρωση των capital controls
[Η Καθημερινή]: «Νέο χρήμα» 20 δισ. μετά τη χαλάρωση  των capital controls

[Η Καθημερινή]: «Νέο χρήμα» 20 δισ. μετά τη χαλάρωση των capital controls

Περισσότερα από 20 δισ. ευρώ σε σύνολο καταθέσεων 123 δισ. ευρώ λογίζονται πλέον ως «νέο χρήμα», περίπου τρεις μήνες μετά τη «χαλάρωση» των κεφαλαιακών περιορισμών.
Το «νέο χρήμα» δεν υπόκειται στον περιορισμό των ορίων ανάληψης, τα οποία μετά τη «χαλάρωση» έχουν διαμορφωθεί σε 840 ευρώ ανά 15νθήμερο. Οι «ελεύθερες» αυτές καταθέσεις δημιουργήθηκαν από εμβάσματα εξωτερικού (επιστροφή κεφαλαίων) ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ από μετρητά. Υπενθυμίζεται ότι ως «νέο χρήμα» λογίζεται κάθε νέα κατάθεση μετρητών σε τράπεζα μετά τη χαλάρωση των capital controls. Ετσι, τα 15 δισ. «νέο χρήμα» στην πραγματικότητα δεν αφορά επιστροφή καταθέσεων αλλά «ανακύκλωση» μετρητών, δηλαδή αναλήψεις μετρητών που οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν για καθημερινές συναλλαγές (σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, ΟΠΑΠ, εστίαση κ.ά.) και τα οποία οι επιχειρήσεις – αποδέκτες των μετρητών τα επανακατέθεσαν στο τραπεζικό σύστημα ως «νέες καταθέσεις».
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η ενίσχυση των «ελεύθερων» μετρητών διευκολύνει σημαντικά τις καθημερινές οικονομικές δοσοληψίες ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που χρησιμοποιούν περισσότερο μετρητά. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι πλέον η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων, ακόμα και πολύ μικρού μεγέθους, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική έχοντας ανακαλύψει –πολλοί βίαια λόγω της επιβολής των capital controls– τα μεγάλα πλεονεκτήματά της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!