Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: H νέα ζωή του «Λιθογραφείου»
[Η Καθημερινή]: H νέα ζωή του «Λιθογραφείου»

[Η Καθημερινή]: H νέα ζωή του «Λιθογραφείου»

Ηταν το 1939 όταν οι διαβάτες της οδού Μαιζώνος, στην Πάτρα, αντίκριζαν εντυπωσιασμένοι το ολοκαίνουργιο κτίριο του τυπογραφείου (λιθογραφείο/κυτιοποιείο) της οικογένειας Διακίδη, ιδιοκτησίας του Θεμιστοκλή Διακίδη, ευεργέτη και ολυμπιονίκη στο άλμα εις ύψος στη Μεσολυμπιάδα της Αθήνας το 1906.


Η πινακίδα του θεάτρου θυμίζει παλιές εποχές.

Πέρασαν τα χρόνια, η αχαϊκή πρωτεύουσα έζησε περιόδους ακμής αλλά και μαρασμού και οι αλλαγές στην κοινωνική και την οικονομική ζωή, καθώς και στην ανθρωπογεωγραφία της, αποτυπώθηκαν σε κάθε γωνιά της, σε δρόμους και οικοδομήματα. Οι μηχανές στο τυπογραφείο του Διακίδη σταμάτησαν να δουλεύουν το 1975 και το κτίριο, έξοχο κάποτε δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, άρχισε να ρημάζει. Μέχρι το 2000, που μετατράπηκε για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή από τη δραστήρια θεατρική ομάδα «Βιομηχανική» του Φάνη Δίπλα και –ως θέατρο «Λιθογραφείον» πλέον– έγινε σημείο αναφοράς στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της πόλης.

Φέτος, το «Λιθογραφείον» γυρίζει ακόμα μία σελίδα στην πολυκύμαντη ιστορία του: πέρασε στα χέρια της ηθοποιού, σκηνοθέτιδος και ενδυματολόγου Ελένης Καραμούζη και εξελίσσεται σε ανοικτό πολυχώρο τέχνης. Με σύγχρονη, νεανική ματιά. Σε συνεχή διάλογο με την πόλη του, την Αθήνα, την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Και με στόχο το τοπικό να γίνεται παγκόσμιο και το παγκόσμιο να γίνεται προσωπικό. Ολα αυτά μέσα από μετακλήσεις και νέες παραγωγές, παραστάσεις θεάτρου και χορού, εκθέσεις, σεμινάρια, κινηματογραφικές προβολές, θέατρο για εφήβους και παιδιά, συναυλίες και εικαστικές εγκαταστάσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!