Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
25 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
25 °C 3 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Νέα κόντρα με την Εκκλησία
[Η Καθημερινή]: Νέα κόντρα με την Εκκλησία

[Η Καθημερινή]: Νέα κόντρα με την Εκκλησία

Νέα σελίδα ανοίγεται στις σχέσεις Εκκλησίας – υπουργείου Παιδείας. Στην τριήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που θα ξεκινήσει σήμερα, θα ζητηθεί η τελευταία προσφυγή της Εκκλησίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου οργανογράμματος του υπουργείου Παιδείας. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε προσπάθεια από το υπουργείο Παιδείας, ώστε το θέμα να κλείσει με την απόσυρση της προσφυγής.

Ωστόσο, η προσπάθεια δεν έχει τελεσφορήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τηρήσει σκληρή στάση έναντι του υπουργείου, υπηρετώντας τις ισορροπίες εντός της 12μελούς ΔΙΣ και της 80μελούς Ιεραρχίας. Κατ’ αρχήν προτίθεται να συστήσει επιτροπή που θα χειριστεί το θέμα του νέου οργανογράμματος.

Ειδικότερα, με προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ, η Εκκλησία ζητεί να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Π.Δ. (18/2018) για το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου. Συγκεκριμένα, στο οργανόγραμμα δεν περιλαμβάνεται ως αποστολή του υπουργείου η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης». Επίσης, η Εκκλησία υποστηρίζει ότι με το Π.Δ. δίνονται αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων για την άσκηση εποπτείας και συνδιοίκησης στην Εκκλησία επί θρησκευτικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων. «Ο τρόπος εσωτερικής οργάνωσης του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων είναι αποκλειστικό ζήτημα της Πολιτείας, πάντοτε μέσα στα όρια που θέτει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Πάντως, οι αρμοδιότητες του νέου Οργανισμού που αφορούν θέματα της Εκκλησίας είναι ακριβώς οι ίδιες με τις αρμοδιότητες που προέβλεπε ο προηγούμενος Οργανισμός που είχε θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά (Π.Δ. 114/2014)», απάντησε το υπουργείο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!