Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Ναυάγιο στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους
[Η Καθημερινή]: Ναυάγιο στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους

[Η Καθημερινή]: Ναυάγιο στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους

Σε οριστικό ναυάγιο κατέληξε η πολύπαθη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, που «σέρνεται» από τον Ιούνιο του 2013, όταν υπεγράφη και ανακοινώθηκε πανηγυρικά η μεταβίβαση του 66% της εταιρείας στην αζέρικη Socar έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη ήρθε ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία 24ωρα, χωρίς αποτέλεσμα, και αφού η Socar αρνήθηκε να ανανεώσει για τρίτη συνεχόμενη φορά την εγγυητική επιστολή της που έληγε χθες.

Το περίεργο είναι ότι τους τίτλους τέλους έβαλε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και όχι το ΤΑΙΠΕΔ ως πωλητής του ποσοστού του Δημοσίου στον ΔΕΣΦΑ (31%) αλλά και των ΕΛΠΕ (35%) που έτρεξαν τον σχετικό διαγωνισμό. Ακόμη όμως και η ανακοίνωση του υπουργείου δεν κάνει λόγο για ναυάγιο του διαγωνισμού αλλά για συζητήσεις που ξεκίνησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες με τη Socar και τη Snam, που δεν ολοκληρώθηκαν.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται στις συνεχείς συζητήσεις που έλαβαν χώρα με τους υποψήφιους επενδυτές τους τελευταίους μήνες σε κλίμα εποικοδομητικό. «Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου και συνεχίζει: «Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!