Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Μνήμες, εικόνες και αισθήματα κατά της άνοιας
[Η Καθημερινή]: Μνήμες, εικόνες και αισθήματα κατά της άνοιας

[Η Καθημερινή]: Μνήμες, εικόνες και αισθήματα κατά της άνοιας

«Χαθήκαμε», λέει η Τρούους Οομς, 81 ετών, στη φιλενάδα της Ανι Αρέντσεν, 83 ετών, καθώς επέβαιναν μαζί σε ένα αστικό λεωφορείο. «Ως οδηγός θα πρέπει να γνωρίζεις πού βρισκόμαστε», λέει η Αρέντσεν στον Ρούντι τεν Μπρινκ, 63 ετών, που κρατούσε στα χέρια του το τιμόνι. Αλλά βέβαια αστειευόταν. Οι τρεις τους είναι ασθενείς με άνοια σε κέντρο περίθαλψης στην ανατολική Ολλανδία. Η βόλτα τους με το λεωφορείο είναι μια προσομοίωση που διαδραματίζεται πολλές φορές κάθε ημέρα σε τρεις τηλεοπτικές οθόνες.

Ολα αυτά αποτελούν μέρος μιας ανορθόδοξης προσέγγισης για τη θεραπεία της άνοιας που οι γιατροί και οι θεραπευτές σε ολόκληρη την Ολλανδία εφαρμόζουν. Aξιοποιούν τη δύναμη της χαλάρωσης, τις παιδικές μνήμες, τα βοηθήματα των αισθήσεων, την απαλή μουσική, τη δομή της οικογένειας και άλλα εργαλεία, προκειμένου να θεραπεύσουν, να χαλαρώσουν και να φροντίσουν τους τροφίμους της δομής, αντί να βασίζονται στην παλιά συνταγή της παραμονής στο κρεβάτι, των φαρμάκων και, σε μερικές περιπτώσεις, των δεσμών.

«Οσο περισσότερο μειώνεται το στρες, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο δρ Ερικ Σέρντερ, νευροψυχολόγος στο Vrije Universiteit του Αμστερνταμ και ένας από τους πιο γνωστούς ειδικούς στην άνοια. «Αν μπορέσεις να μειώσεις το στρες και τη δυσφορία, έχεις άμεση συνέπεια στη φυσιολογία».

Προσομοιώσεις ταξιδιών με λεωφορεία ή περιπάτων σε παραλίες δημιουργούν σημεία συγκέντρωσης για τους ασθενείς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!