Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
25 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 3 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Καθημερινή]: Μήπως οι Νεάντερταλ δεν ήταν πιο πρωτόγονοι από εμάς;
[Η Καθημερινή]: Μήπως οι Νεάντερταλ δεν ήταν πιο πρωτόγονοι από εμάς;

[Η Καθημερινή]: Μήπως οι Νεάντερταλ δεν ήταν πιο πρωτόγονοι από εμάς;

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου των Νεάντερταλ φαίνεται να απαιτούσε περισσότερο χρόνο από αυτήν του δικού μας είδους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Το γεγονός αυτό, αποδεικνύει ότι αυτό το εξαφανισμένο πλέον ανθρώπινο είδος δεν ήταν πιο πρωτόγονο από το δικό μας, καθώς η μεγαλύτερη διάρκεια ανάπτυξης σηματοδοτεί έναν πιο ώριμο και καλύτερα αναπτυγμένο εγκέφαλο.

Έπειτα από τον εύρεση ενός παιδικού σκελετού, διεξήχθη ανάλυση, από την οποία προέκυψε ότι ο εγκέφαλός του βρισκόταν ακόμα σε διαδικασία ανάπτυξης τη στιγμή που σε αντίστοιχη φάση, ο εγκέφαλος των σύγχρονων παιδιών έχει φτάσει στο τέλος της ανάπτυξής του.

Μέχρι στιγμής, επικρατούσε η αντίληψη ότι είμαστε το μοναδικό είδος με αργή ανάπτυξη εγκεφάλου. Σε αντίθεση με τους πιθήκους και άλλους πρωτόγονους ανθρώπους, η περίοδος της παιδικής – αναπτυξιακής ηλικίας του Homo Sapiens διαρκεί αρκετά χρόνια.

Αυτό συμβαίνει γιατί απαιτείται χρόνος και ενέργεια ώστε να αναπτυχθεί ένας μεγάλος εγκέφαλος. Παλαιότερες μελέτες των σκελετών των Νεάντερνταλ είχαν υποδείξει ότι αναπτύσσονταν γρηγορότερα από τους σύγχρονους ανθρώπους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλός τους ήταν λιγότερο εξελιγμένος.

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης που έγινε από ομάδα στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Μαδρίτης, έδειξαν ακριβώς το αντίθετο, οδηγώντας μέχρι και τον επικεφαλής της έρευνας να δηλώσει στο BBC ότι επρόκειτο για έκπληξη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!