Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Μείωση καταθέσεων κατά 2,7 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους
[Η Καθημερινή]: Μείωση καταθέσεων  κατά 2,7 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους

[Η Καθημερινή]: Μείωση καταθέσεων κατά 2,7 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους

Εκροή καταθέσεων 2,7 δισ. ευρώ καταγράφεται από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, προκαλώντας ανησυχία στις τράπεζες, που βλέπουν την ανοδική τάση που είχε καταγραφεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να αντιστρέφεται πλήρως. Οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 129,09 δισ. ευρώ από 131,8 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου και σύμφωνα με την τάση που καταγράφεται, ο Φεβρουάριος θα κλείσει κοντά στα 128 δισ. ευρώ, διευρύνοντας τις απώλειες που παρατηρούνται από την αρχή του χρόνου. Η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται:
• Στην αβεβαιότητα που υπάρχει διάχυτη στους καταθέτες στο εσωτερικό, αλλά και σε όσους είχαν χρήματα στο εξωτερικό και οι οποίοι είχαν κατοχυρώσει επενδυτικό δικαίωμα. Πρόκειται γι’ αυτούς που μετά τη χαλάρωση των capital controls μπορούσαν να φέρουν πίσω τα χρήματά τους, διατηρώντας το δικαίωμα να τα βγάλουν ελεύθερα ξανά στο εξωτερικό, κάτι που κάνουν τώρα.
• Στην εποχικότητα, δηλαδή στο γεγονός ότι η σύγκριση του επιπέδου των καταθέσεων γίνεται με τον καλύτερο μήνα του χρόνου τον Δεκέμβριο. Η τάση αυτή διορθώνεται παραδοσιακά κάθε Ιανουάριο. Στην εποχικότητα του φαινομένου, δηλαδή «τη μετάβαση από τη μια χρονιά στην άλλη», απέδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τη μείωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζοντας ότι «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!