Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Μικρές οι αλλαγές στον «Κλεισθένη 1»
[Η Καθημερινή]: Μικρές οι αλλαγές στον «Κλεισθένη 1»

[Η Καθημερινή]: Μικρές οι αλλαγές στον «Κλεισθένη 1»

Μικρές αλλαγές περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», το οποίο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο καθιερώνει την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές χωρίς πλαφόν για την είσοδο παράταξης στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, παρά τις αντίθετες απόψεις που είχαν εκφραστεί ακόμα και από στελέχη της Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, ενώ η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου επανέρχεται στην τετραετία από πενταετία που είχε καθοριστεί με την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Ο δήμαρχος, πάντως, έχει δικαίωμα να ορίζει στην Οικονομική και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής -επιτροπές που είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη λειτουργία των δήμων- τρία και όχι ένα μέλος όπως προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους εκλογικούς συνδυασμούς να συμπεριλάβουν υποψήφιους δημοτικούς – περιφερειακούς συμβούλους έως και 30% περισσότερους (από 10% που προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο) από τον αριθμό όσων εκλέγονται σε κάθε δήμο.

Με το νομοσχέδιο καθιερώνονται τα τοπικά δημοψηφίσματα, η δυνατότητα ίδρυσης από τους δήμους εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα κοινής ωφελείας.

Επίσης, ορίζονται και άλλα κριτήρια εκτός του πληθυσμιακού με βάση τα οποία κατανέμεται η κρατική επιχορήγηση στους δήμους όπως π.χ. το μέγεθος του δικτύου ύδρευσης, δεδομένου ότι πολλοί ορεινοί κυρίως δήμοι έχουν μεγάλη έκταση αλλά μικρό πληθυσμό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!