Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
17 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: «Μετρούν» τα δημοσιονομικά περιθώρια για συντάξεις και παροχές
[Η Καθημερινή]: «Μετρούν» τα δημοσιονομικά περιθώρια για συντάξεις και παροχές

[Η Καθημερινή]: «Μετρούν» τα δημοσιονομικά περιθώρια για συντάξεις και παροχές

Τα περιθώρια που υπάρχουν για να μην περικοπούν οι συντάξεις, και να εφαρμοστεί το πακέτο Τσίπρα για μείωση ΕΝΦΙΑ, επίδομα ενοικίου κ.λπ., συζητούν Αθήνα και Βρυξέλλες και οι αποφάσεις αναμένεται να γνωστοποιηθούν στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Προς το παρόν, όπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το Eurogroup, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει. «Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές ή να συζητούνται με τους θεσμούς και αυτό γίνεται τώρα», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναφορικά με τη δέσμευση για περικοπή των συντάξεων, σ’ έναν κάπως αυστηρότερο τόνο από της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο κατέστησε σαφές ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν συζητείται, αλλά εξετάζεται τι επιπλέον δημοσιονομικός χώρος μπορεί να υπάρξει και πώς θα μπορούσε αυτός να χρησιμοποιηθεί για κάποια μέτρα.

Αντίστοιχα, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι είναι θετικό γεγονός πως η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στα 6 κράτη-μέλη που έλαβαν επιστολή από την Kομισιόν για τους προϋπολογισμούς τους. Φαίνεται πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, είπε, και μένει να δούμε το μέγεθός του και πώς αυτός θα χρησιμοποιηθεί. Αυτό είναι υπό συζήτηση. Το θέμα της Ελλάδας πάντως δεν συζητήθηκε χθες στο Eurogroup.

Mια πρόγευση των προθέσεων της Κομισιόν σχετικά με την περικοπή ή μη των συντάξεων θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν μεθαύριο, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, αφού εκεί θα φανεί κατά πόσον οι εκτιμήσεις της για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κοντά στις ελληνικές και επιτρέπουν τη μη εφαρμογή του μέτρου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!